Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Kolik je možné uspořit snížením spotřeby energií

Všechny domácnosti mohou výrazně snížit spotřebu energií pomocí několika jednoduchých opatření. Dokážou uspořit až desítky procent nákladů na elektřinu nebo plyn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

EFEKTIVNÍ VYTÁPĚNÍ

Snížení teploty

Každý stupeň Celsia, o který snížíme teplotu, sráží spotřebu o pět až deset procent. Závisí na kvalitě zateplení a výšce stropu.

Při snížení teploty o tři stupně vydáme za energie v průměru o 18 procent méně.

Domácí teplota se může pohybovat kolem 20 stupňů, ale na spaní zpravidla stačí i 17 stupňů.

Větrání

Větrejte velmi krátce a velmi intenzivně. Otevřete postupně všechna okna a ve stejném sledu je po pár minutách zavřete. Je to ekonomičtější, než když necháte na noc otevřené okno či použijete ventilačku.

Důležitá je i správná délka záclon a závěsů – okraje mají končit nad topením, aby nebránily dobré cirkulaci vzduchu.

Zastropování cen energií by mohlo platit i v roce 2024, připustil Fiala

Domácí

Vytápěný prostor

Omezte vytápění na nezbytné místnosti. Úplně zastavte vytápění nebo diferencujte otopnou teplotu, tedy ji na termostatických hlavicích snižte na minimum všude tam, kde se dlouhodobě moc nevyskytujete.

Radiátory

Starejte se o ně. Odstavte od radiátorů nábytek, odvzdušněte je a pečlivě očistěte od prachu.

Příklad: Byt, 70 metrů čtverečních, topí plynem, částečně zateplen
Kde šetřitUšetřená energieFinanční úspora
Nižší teplota vytápění o 3 °C900 kWh3128 Kč
Sprcha místo vany900 kWh3128 Kč
Intenzivní 5 až 10 min. větrání místo pootevřené ventilačky800 kWh2781 Kč
Sušák místo sušičky prádla250 kWh2410 Kč
Nižší teplota ohřevu vody (na 50 až 60 °C)522 kWh1814 Kč
Zapínání spotřebičů až při úplném naplnění105 kWh1060 Kč
Zhasínání při odchodu z místnosti55 kWh482 Kč
Pravidelné odmrazování mrazáku54 kWh482 Kč
Vaření na odpovídající velikosti plotny94 kWh868 Kč
Pravidelné odmrazování lednice a nastavení vyšší teploty (7 °C)100 kWh964 Kč
Vypínání přístrojů místo pohotovostního stavu100 kWh964 Kč
Mytí nádobí v myčce místo pod tekoucí vodou290 kWh1008 Kč
Celková úsporaaž 19 089 Kč
Zdroj: setrim.cz

KUCHYŇSKÉ ÚSPORY

Ohřev vody

V kuchyni se spotřebuje množství energií i vody. Ohřívejte proto jen potřebné množství vody. Například do varné konvice vždy stačí napustit právě takové množství, které je potřeba ohřát. Rozhodně není nutné naplnit konvici až po okraj.

Poklička pomáhá

Jestliže použijete pokličku, vodu, třeba na špagety, přivedete do varu rychleji. Ne každý si ale u této prosté skutečnosti uvědomuje, že tím šetří spotřebu energie.

Správná plotna

Na velikosti u ploten záleží. Nevařte zbytečně s malým hrncem na příliš velké plotně či naopak. Vařte vždy na plotně s odpovídající velikostí. Rozdíl mezi velkou a malou plotnou může být až 1800 wattů. Za rok to může dělat téměř 900 korun.

Sprchování místo koupele, sušák místo sušičky. Kampaň radí, jak ušetřit za energie až tisíce ročně

Domácí

Máte dobrý hrnec?

Vyhněte se vaření jídla v tmavých matných hrncích. Kvůli povrchové úpravě teplo z vařiče plně neohřívá jídlo, ale okolní vzduch. Správnou volbou jsou lesklé chromované hrnce.

Lednice a mrazničky

Kombinovaná lednice má mít nastavenou teplotu na 5 až 7 stupňů Celsia, mraznička na minus 18 stupňů. Zbytečné chlazení a mrazení navíc znamenají vyšší spotřebu a účty.

Lednici a mrazák také odmrazujte. Vrstva ledu nad tři milimetry zvyšuje v mrazničce spotřebu o výrazných 30 procent. Lednice by navíc neměla stát u sporáku nebo topení. Každý stupeň navíc v prostředí okolo ní zvyšuje její spotřebu zhruba o čtyři procenta. To všechno jsou pak peníze navíc.

Myčka na nádobí

Zapínat myčku na nádobí se doporučuje až ve chvíli, kdy je skutečně naplněná. A pokud využijete ekologický mycí program, nemá myčka ve spotřebě vody a elektřiny konkurenci.

LEVNĚJI V KOUPELNĚ

Ohřev vody

Vodu stačí ohřívat na nižší teplotu padesát až šedesát stupňů Celsia. Tím se spotřebuje až o 522 kWh energie ročně méně. Tím se ušetří přes 1800 korun.

Sprchu, nebo vanu?

Upřednostníte-li krátkou sprchu v délce tří až pěti minut před vanou nebo dlouhým sprchováním, uspoříte dlouhodobě velmi výrazně.

Čtyřminutová sprcha je třikrát až čtyřikrát úspornější než napuštěná vana. Každodenní sprcha namísto koupele ve vaně ušetří až 900 kWh energie ročně za osobu. To jsou více než 3000 korun.

I praní něco stojí

Jestliže bude prát prádlo v nižší teplotě 30 °C, naplníte pračku přibližně do tří čtvrtin objemu bubnu a využijete ekologický program, pak ušetříte oproti běžnému praní 30 až 40 procent elektřiny. Ekologický program trvá sice déle, ale spotřebuje nejméně vody i elektřiny.

Pokud pračku naplníte málo, plýtváte vodou i elektřinou. Přeplněná pračka zase prádlo dobře nevypere.

Osvětlení

Při odchodu z místnosti se zhasíná, říkávaly mámy i paní učitelky. A měly pravdu. Kdo zbytečně nesvítí tam, kde nikdo není, ušetří. Platí to pro koupelny stejně jako pro zbylé prostory.

ERÚ sníží regulované ceny elektřiny, lidé si i přesto připlatí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám