Hlavní obsah

Do Česka už týden neproudí ruský plyn, nahrazuje ho norský a LNG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika už několik dní neodebírá žádný ruský plyn. Ten nahrazují dodávky z Norska a LNG ze zámoří, které tečou do Německa, odkud ho tamní obchodníci dál posílají právě i do Česka. Dodávky jsou zatím dostačující. V zimě, kdy stoupne poptávka, bude ale jejich shánění mnohem těžší, upozornil expert.

BEZ KOMENTÁŘE: Terminál LNG v nizozemském Rotterdamu.Video: Reuters

 
Článek

Od minulé středy ruský dodavatel Gazprom zcela zastavil dodávky přes plynovod Nord Stream 1, který je pro Evropu hlavní trasou pro odběr plynu. Původně mělo jít jen o třídenní odstávku kvůli plánované údržbě, tok se ale nakonec neobnovil vůbec, což Gazprom zdůvodnil technickými problémy.

Rusko tak posílá plyn do Evropy už jen přes území Ukrajiny na Slovensko, do Rakouska a Itálie a přes Turkstream do Maďarska. Do ČR už ruský plyn neteče, dodávky ale míří odjinud. Jak ukazují data Trading Hub Europe, do Německa se dováží plyn z Norska a z LNG terminálů v Nizozemsku a Belgii. Němečtí obchodníci jej pak dál posílají právě i do Česka.

Foto: Issei Kato, Reuters

Tanker se zkapalněným zemním plynem (LNG).

To ve středu nepřímo potvrdil i předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. „Podle našich odhadů je teď kolem 65 procent zemního plynu, spotřebovávaného v Praze, původem z Norska,“ napsal na svém Twitteru.

Podíl Ruska na dovozu plynu do EU výrazně padá

Ekonomika

Poptávka po LNG je teď pětkrát nižší než v zimě

Dovoz norského plynu a LNG ale nemusí dlouhodobě stačit. LNG totiž nemusí být za pár měsíců tak dostupný jako nyní, uvedl pro Novinky odborník na plynárenství a řídící konzultant poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Kocůrek.

„Nyní je snazší pro obchodníky nakupovat LNG na světových trzích a saturovat jím aktuální poptávku. Ta je totiž výrazně nižší, než bude v zimě. Obvyklá letní poptávka je asi čtyřikrát až pětkrát menší než zimní,“ poznamenal Kocůrek.

V zimě při vyšší poptávce tak mohou nastat problémy. „Získat v zimě dostatek LNG bude mnohem komplikovanější a dost možná ještě dražší. Snaha také bude narážet na zatím nedostatečnou přijímací kapacitu LNG terminálů umožňujících další přepravu plynu až do zemí střední Evropy,“ upozornil.

Zásadní krok k nezávislosti na Rusku. Fiala otevřel LNG terminál

Domácí

Česko sice získalo kapacitu v novém terminálu v Nizozemsku, kam dorazí prvních 100 milionů metrů krychlových plynu pro ČEZ už 19. září, to ale stačit nebude. „Reálně by v zimě dodávky z tohoto terminálu zajistily sotva pětinu zimní spotřeby,“ řekl Novinkám Kocůrek.

Záleží na Německu

Otázkou také je, jak to bude dlouhodobě s dodávkami z Norska. Záležet to bude hlavně na obchodních schopnostech německých dovozců, kteří zajišťují dodávky pro své zákazníky, mezi něž patří právě i ČR.

„Byť by letos dodávky norského plynu do EU měly být rekordní, pořád ani s rekordními dodávkami LNG nebudou tyto dva zdroje schopny plně nahradit výpadek ruského plynu, aniž bychom snížili naši spotřebu plynu,“ dodal Kocůrek.

Situaci může zlepšit rychlost Německa, které by mělo do konce roku instalovat hned tři plovoucí terminály. Zhoršit ji naopak může znovu Rusko omezením dovozu plynu do Itálie, Rakouska, Slovenska a Maďarska.

„Pokud by Gazprom omezil dále dodávky i těmto zemím, vzroste jejich poptávka po neruském plynu, který tak bude opět méně dostupný i pro ČR,“ vysvětlil Kocůrek.

Mrzni, mrzni, vlčí chvoste! Putin si rýpl do Evropy

Ekonomika

Podle středečního vyjádření Gazpromu se letos doposud snížil dovoz ruského plynu do EU o 48 procent oproti předchozímu roku. V loňském roce EU importovala přibližně 155 miliard metrů krychlových ruského plynu, což představovalo 45 procent celkového unijního dovozu plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám