Hlavní obsah

Mrzni, mrzni, vlčí chvoste! Putin si rýpl do Evropy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin na středečním Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku hrozil úplným zastavením dodávek plynu, pokud nebudou plně dodržovány podmínky kontraktu. Reagoval tak na možnost zastropování cen ruského plynu. Na závěr pohrozil Evropě, že bude trpět zimou, když citoval větu „Mrzni, mrzni, vlčí chvoste“ z ruské bajky.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin řekl, že závazky bude plnit, jen pokud budou kontrakty dodržovány. „Existují smluvní závazky, kontrakty na dodávku. Pokud někdo přijme politické rozhodnutí v rozporu s kontrakty, tak prostě kontrakty nesplníme. Nebudeme dodávat nic,“ prohlásil šéf Kremlu.

Pak svůj postoj ještě upřesnil: „Nebudeme dodávat nic, pokud je to proti našim zájmům - v tomto případě ekonomickým -, ani plyn, ani ropu, ani uhlí, ani topný mazut, nic nebudeme dodávat.“

Evropa podle něj není v pozici, aby si mohla cokoli diktovat. „Budeme plnit své závazky ze smluv, ale pokud se nám pokusí někdo něco nutit, tak se dnes nenachází v pozici, aby nám diktoval svou vůli. Mimo rámec kontraktu nedodáme nic,“ prohlásil.

Putin: Rusko nemá problém s prodejem svých energií, poptávka je vysoká

Ekonomika

Evropě pak pohrozil, že bude trpět zimou: „Jak se říká ve známé ruské pohádce: Mrzni, mrzni, vlčí chvoste.“

Pohádka či spíše bajka vypráví o lišce a vlkovi. Vlk se od lišky pokouší vyžebrat některou z ryb, o které svou mazaností připravila liška rolníka. Ona mu poradí, aby šel na zamrzlou řeku, strčil ocas do díry v ledu, že se na něj ryby nachytají. Když se liška vrátí a vidí, že ji vlk poslechl, řekne mu zmíněná slova „mrzni, mrzni, vlčí chvoste“ a tvrdí vlkovi, že mu tím pomáhá nachytat ryby. Vlk ráno zamrzlý ocas nemohl vytáhnout z vody, ale myslel si, že je to tím, kolik se mu do ocasu nachytalo ryb. V pohádce ovšem i liška na svou mazanost nakonec doplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám