Hlavní obsah

Zásadní krok k nezávislosti na Rusku. Fiala otevřel LNG terminál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otevření nizozemského terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) je podle premiéra Petra Fialy (ODS) pro Českou republiku historickým okamžikem. „Posouvá nás to na dlouhou cestu k energetické nezávislosti na Rusku,“ řekl ve čtvrtek při spuštění provozu zařízení v Eemshavenu, z nějž by měl proudit plyn i do České republiky.

BEZ KOMENTÁŘE: Terminál LNG v nizozemském RotterdamuVideo: Reuters

 
Článek

„Česká republika je na ruském plynu téměř zcela závislá. To je obrovské selhání, ze kterého se musíme poučit,“ uvedl Fiala.

„Naštěstí je ve světě k dispozici dostatek plynu. Nejrychlejší možností je nákup zkapalněného plynu, který se dováží po moři,“ pokračoval.

Fiala jede na otevření LNG terminálu v Nizozemsku, který zajistí třetinu české spotřeby plynu

Domácí

Nově se otevírající LNG terminál označil za příklad úspěšné spolupráce. „Nyní ho využívají tři společnosti – Shell (z Nizozemska), Engie (z Francie) a ČEZ (z ČR). Plyn k nám bude přicházet přes Německo, našeho klíčového partnera v evropské energetické politice,“ podotkl ministerský předseda.

V projevu zmínil i celounijní růst cen energií. „Budeme do Evropy dovážet více plynu a ceny opět klesnou,“ nastínil.

Foto: Dominika Jeřábková, Novinky

Premiér Petr Fiala při poděkování před slavnostním otevřením LNG terminálu v Eemshavenu

„Otevření tohoto LNG terminálu je pro Českou republiku historickým okamžikem. Posouvá nás to na dlouhou cestu k energetické nezávislosti na Rusku,“ podotkl k situaci, kdy Rusko, které okupuje část Ukrajiny, využívá plyn jako nástroj k nátlaku na země, které Ukrajinu podporují.

Fiala zopakoval, že kapacita, kterou si ČR v nizozemském terminálu prostřednictvím společnosti ČEZ pronajala, pokryje zhruba třetinu české roční spotřeby na příštích pět let. „Dnešní den je zásadním krokem k této lepší budoucnosti,“ doplnil Fiala.

Beneš: První LNG pro ČR dorazí 19. září

Součástí české delegace byl i šéf ČEZ Daniel Beneš. Uvedl, že první loď s LNG plynem určeným pro Českou republiku dorazí z USA do Nizozemska v pondělí 19. září.

„Do konce roku to bude celkem osm lodí,“ doplnil k dodávkám plynu Beneš.

„Jedna loď představuje sto milionů kubických metrů plynu, což představuje nějakých pět miliard korun,“ upřesnil Beneš pro Novinky. Odkazoval přitom na to, že by se mělo jednat o aktuální spotové ceny.

A doplnil, že z uzavřeného pětiletého kontraktu vyplývá, že by mělo každý rok dorazit třicet lodí. Cena za jednotlivé dodávky se bude lišit podle aktuálního stavu trhu.

Síkela: Česko chce vyjmout otázku zastropování cen ruského plynu z jednání Rady EU

Ekonomika

Terminál LNG o celkové roční kapacitě osm miliard metrů krychlových plynu vznikl v přístavu Eemshaven v provincii Groningen na severu Nizozemska. Je složen ze dvou lodí. Do terminálu se bude na speciálně upravených tankerech dovážet zkapalněný zemní plyn, který se tu následně ohřeje, čímž se převede do plynného skupenství. Tento plyn se poté z terminálu vpustí do přepravních plynovodů a těmi se přesune až na místo určení, tedy například do ČR.

Pronájem kapacity v terminálu na LNG v Nizozemsku získal stát ve spolupráci se společností ČEZ.

Foto: Dominika Jeřábková, Novinky

Premiér Petr Fiala (ODS) při otevírání nového LNG terminálu v přístavu Eemshaven v Nizozemsku

Reklama

Výběr článků

Načítám