Hlavní obsah

Další zdražení nemovitostí očekávají dvě třetiny Čechů, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování nemovitostí o tři až pět procent letos očekává více než 60 procent Čechů, jak u pronájmů, tak prodejů nových domů či bytů. Zároveň se ale více než polovina vlastníků obává poklesu hodnoty nemovitosti kvůli inflaci. Uvádí to průzkum agentury Ipsos mezi tisícovkou lidí pro společnost Broker Consulting.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přehled o aktuálních úrokových sazbách hypoték mají lidé realistický. Průměrně odhadují u tříleté i pětileté fixace hypotéky úrokovou sazbu mezi 5,5 procenta až sedmi procenty,“ řekl Novinkám.cz analytik Broker Consulting Martin Novák.

Zatímco prodejní ceny bytů po letním nadechnutí k růstu stagnují, nájmy rostou. Situace je podobná na obou hlavních realitních trzích, tedy v Praze i Brně.

Dvě pětiny lidí mají nebo střádají na plánovanou koupi či rekonstrukci nemovitosti vlastní zdroje či rezervy. Třetina si plánuje na tyto výdaje vzít hypotéku.

Více než tři čtvrtiny respondentů míní, že za vysokými cenami napříč realitami jsou právě vysoké úrokové sazby. Aktuálně má hypoteční úvěr více než třetina dotázaných. Ti, kdo plánují své aktuální úvěry v blízké době refixovat, se obávají, že jim s novou splátkou vzroste rozpočet natolik, že budou hůře vycházet.

Ve srovnání se začátkem letošního roku jsou lidé ohledně vývoje cen bydlení optimističtější, především u nájmů. Padesát čtyři procent dotázaných ale odpovědělo, že jsou stále velmi vysoké.

Mnozí fixují úroky vzhledem k dalšímu vývoji špatně

„Část populace ale vnímá ekonomickou realitu pohledem do zpětného zrcátka. Například před několika lety, když byly sazby hypoték rekordně nízké, si lidé sjednávali krátké fixace s výhledem, že sazby budou v budoucnu ještě níže. V tu chvíli dávalo ale nejlepší smysl sjednat si co nejdelší fixaci,“ dodal Novák.

Statisícové rozdíly. Mapa ukazuje skutečné ceny bytů

Ekonomika

Nyní podle něho máme před sebou pravděpodobně snižování úroků u hypoték, ale lidé, kteří se obávají dalšího zvyšování, si zřejmě sjednají dlouhé fixace a budou platit mnohem více než by museli.

Téměř 40 procent respondentů totiž očekává další růst úrokových sazeb do konce tohoto roku i po něm. Většina realitních odborníků a finančníků počítá spíše s poklesem úrokových sazeb hypoték k průměrným čtyřem procentům.

Češi splácejí hypotéky velmi dobře i poté, co jim skončily fixace nízkých úroků

Ekonomika

Realitní fond vyzkoušelo 17 procent dotázaných

Pro šest z deseti Čechů jsou investice do nemovitostí bezpečné. Dvě třetiny lidí vnímají vlastnictví nemovitosti jako investici na důchod, a to zejména proto, že nebudou zatíženi výdaji na bydlení. Třetina lidí pak věří, že se nemovitost z dlouhodobého hlediska zhodnotí, a tím bude lépe zajištěna.„Nemovitosti byly velmi dlouhou dobu vnímány jako bezrizikové aktivum. Ne úplně každá nemovitost ale musí být skvělá investice,“ upozorňuje výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky Jana Brodani.

Co se týká dalších možností investování do realit, zkušenost s realitním fondem má podle průzkumu sedmnáct procent Čechů, to je o šest procent více než při lednovém šetření.

Anketa

Jak dlouhá fixace hypotéky je podle vás nyní nejvýhodnější?
Na 1 rok
35 %
Na 3 roky
15,2 %
Na 5 let
3,1 %
Na déle než 5 let
4,2 %
To dnes nikdo neví
42,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 454 čtenářů.

Zlevněné hypoteční úroky jsou pořád jedny z nejdražších za dvacet let

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Hypoteční banka

Výběr článků

Načítám