Hlavní obsah

Statisícové rozdíly. Mapa ukazuje skutečné ceny bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno město, přesto několik zcela jiných světů. Mezi adresami jsou u skutečných cen bytů z prodejů propastné rozdíly. Pomyslnou dělicí čárou, kdy se kupní ceny liší až o miliony, je někdy i jen ulice. Vyplývá to z nového detailního přehledu kupních cen zapsaných v katastru nemovitostí, který spustil Seznam.cz na portále Sreality.cz. Největší rozdíly jsou pochopitelně v nejlidnatějších městech, v Praze a Brně.

Foto: Novinky

Skutečné prodejní ceny bytů.

Článek

Cenová mapa reálných částek v celé republice, za něž se byty prodaly, je od pondělka dostupná na www.sreality.cz/cenova-mapa. Přístup k informacím, které jsou z katastru, je zdarma, ale Seznam.cz k nim vyžaduje přihlášení bankovní identitou.

Z dat je patrné, že prodávající v hlavním městě proti původní nabídce v inzerci často kývnou na slevu, protože nabídkové ceny jsou výše.

Zatímco průměr za Prahu u skutečných cen vychází podle Sreality.cz na 115 523 korun za metr čtvereční, tak například u bytů o velikosti 40 až 60 metrů čtverečních ve velmi dobrém stavu činily nabídkové ceny ve druhém čtvrtletí průměrných 126 860 Kč/m2. To znamená rozdíly v ceně okolo půl milionu korun.

A podle Bezrealitky.cz se průměrné nabídkové ceny pražských bytů pohybují kolem 117 tisíc za metr čtvereční. Nejdražší je podle mapy skutečných cen Josefov s průměrem 226 437 Kč/m2 a nejlevnější Běchovice, Petrovice, Kbely a Písnice s cenou pod 90 tisíc korun za metr čtvereční.

Česko je druhou nejméně dostupnou zemí v Evropě pro koupi vlastního bydlení

Ekonomika

Analytika Sreality.cz je uživatelům schopná ukazovat reálné prodejní ceny i v daných ulicích. Například v ulici Za Pohořelcem, deset minut od Pražského hradu a pod Petřínem, se letos v únoru prodal jeden byt za 141 856 Kč/m2 a druhý v dubnu za 97 192 Kč/m2.

Další příklad je ze Zličína. Zde je na Sreality.cz vyhodnoceno šest desítek prodejů bytů od loňského září od letošního srpna. Průměrná cena mírně přesahuje 116 tisíc Kč/m2.

V Jihomoravském kraji je průměr prodejních cen na částce 81 228 Kč/m2. Ovšem Brno-město, kde se přes Sreality.cz realizovaly od loňského září do letošního června dvě desítky prodejů, má z tohoto množství jednotek už průměrnou reálnou cenu 126 176 Kč/m2.

Porovnání skutečných kupních cen s nabídkovými z inzerce ukazuje, že kupující se v centru Brna přeplácejí. Průměrná nabídková cena v centru Brna totiž podle Sreality.cz byla kolem 102 700 Kč/m2, takže ta skutečná je pak na rozdíl od Prahy vyšší.

Naopak inzertní cenová očekávání prodávajících se nenaplňují v oblasti Brno-venkov, když průměrná prodejní cena je 77 500 Kč/m2 a průměr nabídek 92 tisíc Kč/m2

Skutečné ceny mimo jiné naznačují, o kolik jsou prodávající případně ochotní slevit proti nabídce. Kupující porovnáním nabídkových cen v inzerci a skutečných z prodejů tak může vyčíst citlivost prodávajících na slevu.

Všeobecné cenové rozpětí cen bytů, které většina realitních společností dosud zveřejňovala, vychází hlavně z nabídkových cen, takže spíše vystihuje trendy.

Kupní smlouvu může získat kdokoli

Z pohledu veřejného přístupu k informacím je mapa skutečných cen na Sreality.cz přelomový nástroj, protože skutečné ceny bytů měly z katastru dosud k dispozici hlavně právníci a realitní kanceláře.

Ty mají zřízený dálkový přístup do katastru k vyhledávání i podle jména a s možností získat přehled vlastněných nemovitostí dané osoby včetně kupních smluv.

Kupní cenu z kupní smlouvy může také kdokoli u kteréhokoli konkrétního bytu nebo jiné nemovitosti získat proti předložení občanky na vyžádání na katastru. Musí za to ale platit.

Cenová mapa Sreality.cz navíc většinou nabízí i dostupné fotografie z inzerce, když byl byt nabízen k prodeji.

Byty v novostavbách v Brně zdražily za deset let o 192 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám