Hlavní obsah

Češi splácejí hypotéky velmi dobře i poté, co jim skončily fixace nízkých úroků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi splácejí hypotéky bez velkých selhání. V celkovém objemu není případů, kdy klienti nemají na splátky mnoho, a to i když jim úroky po skončení fixace zdražily i trojnásobně. V rozhovoru pro Novinky to potvrdil generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek.

Foto: ČSOB, Právo

Generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek

Článek

Kolik musí mít noví žadatelé o hypotéku našetřeno a jaký musí mít příjem, když si chtějí koupit starší nebo panelákový byt v Praze do pěti milionů korun? A jaký příjem musí mít třeba na byt v Olomouci, Brně či severních Čechách?

Pro propočet vezmeme byt 2+kk, hypotéka na 80 procent ceny, tříletá fixace úroků, sazba 5,8 procenta, splatnost 30 let, žadatel je sám. Co se cen bytů týče, vycházím ze schválených případů.

Praha - Žižkov: 4,5 milionu za byt, hypotéka 3,6 miliónu, nutný příjem 39 tisíc korun měsíčně.

Objem poskytnutých hypoték je meziročně vyšší, ale pořád žádná sláva, potvrdily banky

Ekonomika

Brno: 3,4 milionu za byt, hypotéka 2,72 milionu, příjem 30 tisíc korun měsíčně.

Most: 1,05 milionu stojí byt, hypotéka 840 tisíc, nutný příjem 14 tisíc korun měsíčně.

Olomouc: 3,19 milionu za byt, hypotéka 2,552 milionu, nutný příjem 28 tisíc korun měsíčně.

Jak zvládají výrazně vyšší splátky kvůli vysokým sazbám klienti, kteří si hypotéky vzali před pěti lety?

Dlouhodobě v našich datech vidíme, že nedochází k nárůstů těchto případů. Ani za poslední rok počet nesplacených úvěrů nenarostl. Češi jsou velmi zodpovědní v plnění svých závazků. V současné době dokonce evidujeme ještě méně problematických úvěrů než v období covidu. A jsou to skutečně spíš jednotky případů, pouhé desetiny procenta.

Desetiny procent z celkových objemů ale přece jen představují několik tisíc lidí. Jak to mají řešit, když nemají na splátky?

Nejlepší prevencí je pojištění schopnosti splácet úvěr, které by měl uzavřít každý ideálně zároveň s podpisem hypotéky. Výhodou je, že v případě výpadku příjmu je splátka hypotečního úvěru uhrazena rovnou z uzavřeného pojištění.

Druhým pravidlem je problém řešit ihned s bankou. Klientům umožňujeme odložení splátek, prodloužení konečné doby splatnosti úvěru, případně kombinaci obou možností.

Odklad splátek nejčastěji poskytujeme na šest měsíců. Klient po tu dobu platí pojištění či poplatky, pokud jsou k úvěru sjednány. Snížení splátek znamená, že platí měsíčně méně, ale delší čas. Snížení splátky či odklad poskytujeme většinou zdarma.

Jak je možné, že některé nabídkové sazby hypoték jsou osm až devět procent, zatímco jiné na srovnatelnou nemovitost se dokážou dostat i pod pět procent?

Nabízíme sazby, které korespondují s aktuální situací. Výhodnější sazbu lze získat při uzavření hypotéky na úsporné bydlení nebo s životním pojištěním při sjednání úvěru a pokud klient využívá běžný účet, respektive mobilní bankovnictví.

Připravovaný zákon o spotřebitelském úvěru má v řadě situací předčasné splacení hypotéky zatížit poplatkem. Proč?

Majitelé hypoték mají už teď řadu možností, jak předčasně hypotéky splácet, a tyto možnosti novela dále rozšiřuje. Klient může každý rok splatit 25 procent úvěru v rámci mimořádné splátky.

V mimořádných situacích, jako úmrtí v rodině, může splatit všechno. Nově by měla do zákona přibýt i možnost splatit v případě, že dochází k vypořádání společného jmění manželů.

Nejedná se o poplatek, ale o narovnání vztahu mezi klientem a bankou. Proto mluvíme o účelně vynaložených nákladech.

Zlevněné hypoteční úroky jsou pořád jedny z nejdražších za dvacet let

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám