Hlavní obsah

Čtyři dny práce a tři dny volna? Jde to i v Česku

Stále víc firem zkouší, jak by fungoval kratší pracovní týden, jak jsme je prožili zkraje května díky dvěma svátečním pondělkům.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předpoklad je ten, že uvolnění a spokojení zaměstnanci budou více produktivní, takže z toho těží i zaměstnavatel.

Pracovat jen čtyři dny a zbylé tři mít volno, to se lidem nepochybně líbí.

Podnik si ale musí pohlídat, aby ho to lidově řečeno nepřivedlo na buben. Některé firmy také krátí lidem mzdu.

Lidé si přejí čtyřdenní pracovní týden a neomezenou dovolenou, ukázal průzkum

Ekonomika

Pracovat na dálku umožňují v mnoha oborech stále lepší technologie a zaměstnavatelé už se samotné myšlence po zkušenosti z pandemie covidu tolik nebrání. Čtyřdenní pracovní týden ve světě zavedly nebo zkoušejí tisíce firem.

I v tuzemsku ho přinejmenším části zaměstnanců umožňují zejména desítky softwarových, konzultačních a finančních společností. „Lidé pak žijí plnější život, nevyhoří,“ řekl Právu šéf kariérní platformy Welcome to the Jungle Jan Klusoň.

Tento režim má však podmínky: plnění plánů a dostatečné personální zastoupení v týmech, aby více volna nebylo na úkor zákazníků. Pátek či pondělí bez práce nikde nejsou automatickým nárokem.

Čtyřdenní pracovní týden zavedla už před pěti lety finanční společnost Citfin. Využívat ho může pětina jejích zaměstnanců. Osvědčil se na oddělení dealingu čili uzavírání směnných obchodů v call centru.

Lidé pak žijí plnější život, nevyhoří
Jan Klusoň, Welcome to the Jungle

Čerpání čtyřdenního pracovního týdne se zde nevztahuje pouze na pátek, ale i na další dny v týdnu. Když jsou však náročnější měsíce, lidé volný den navíc nemají.

„Pokud zaměstnanec splní svůj měsíční plán, další měsíc pracuje jen čtyři dny v týdnu. Reálně mohou splnění plánu dosáhnout všichni a následně se domluví na dnech čerpání tak, aby byl zajištěn chod oddělení,“ vysvětlila za společnost Dagmar Rottová.

Dodala, že pro obchodníky se obecně ukázala jako prospěšnější práce z domova. Ne­sledujeme pracovní dobu, ale výkon. Obchodník může pracovat odkudkoliv,“ podotkla Rottová.

Čtvrtek jako nový pátek?

„Výkon je často opravdu problém,“ řekl Právu manažer jedné velké skupiny podnikající v oblasti e-commerce, který si přál zůstat v anonymitě.

„Když zavedete v pátek volno, tak se vám snadno stane, že čtvrtek lidi pojmou jako nový pátek a už po obědě toho moc neudělají a brzy odpoledne chtějí odjet na chalupy. A pondělí je pak po třech dnech úplného volna takové rozespalé a rozjezdové,“ vylíčil.

Britské firmy zkoušely čtyřdenní pracovní týden. Chtějí v něm pokračovat

Ekonomika

Na úterý se pak podle něj plánují důležitější porady a schůzky. „Najednou je všude plno pracovního ruchu, který ale zase vydrží jen do čtvrtečního poledne,“ dodal.

„Řešíme to neustále ve více firmách. Základem je opravdu pevné nastavení výkonnostních požadavků a jejich vymáhání, respektive kontrola. Strašně moc záleží na jednotlivých šéfech. V opačném případě jdou výsledky do pár měsíců dolů a vy zjistíte, že lidi strašně přeplácíte za spousty hodin a dnů nicnedělání,“ míní manažer.

O desetinu nižší mzda

Podle experta Klusoně ale není správné, když podnik pojme režim zkráceného týdne tak, že zaměstnanci stejně musejí odpracovat čtyřicet hodin týdně, které vměstnají do čtyř dnů.

„Firmy by měly zjednodušit interní procesy, aby se stejný objem práce udělal za kratší čas,“ tvrdí manažér.

Jiné firmy s možností zkrácení pracovního týdne krátí také mzdu. Loni v říjnu tak čtyřdenní režim zavedla softwarová společnost Anect. Využívá ho každý desátý zaměstnanec. Mzda se jim krátí o deset procent.

Čtyři dny v práci, tři dny volna, zkusí zavést Skotsko

Ekonomika

Podle personální šéfky Petry Marzini s tím má firma pozitivní zkušenost a využívá to jako jeden z benefitů při náboru nedostatkových počítačových specialistů.

Možnost volných pátků nabízí i developerská společnost Central Group. Zaměstnanci buď namísto na devátou hodinu chodí na sedmou ráno, nebo zůstávají na pracovišti déle odpoledne a jeden pátek v měsíci tak mají pro sebe.

Anebo dělají devět hodin denně od pondělí do čtvrtka za mzdu nižší o 15 procent.

„O tento režim lze zažádat kdykoliv během roku a třeba jen na určité období,“ řekla Právu personalistka Central Group Veronika Sládečková.

Někde ovšem lze zavést čtyřdenní režim jen obtížně a jinde je to nemožné. Týká se to řady služeb, výroby či kritické infrastruktury. „Princip o den méně práce a stejný výkon nelze aplikovat u pásové výroby,“ upozornil Jiří Halbr­štát z pracovní agentury ManpowerGroup.

„Čtyřdenní pracovní týden není v našich provozech reálný. Ani ho netestujeme,“ potvrdila Právu personalistka logistické společnosti Geis CZ Jaroslava Šindelářová. Kratší pracovní týden nemá ani firma společnosti Alpha Czech.

„Necháváme ale svým zaměstnancům volnost v rozvržení pracovní doby,“ sdělil její šéf Peter Vavrda.

ChatGPT otevírá cestu ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu, míní nobelista

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám