Hlavní obsah

Lidé si přejí čtyřdenní pracovní týden a neomezenou dovolenou, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi by si přáli mít čtyřdenní pracovní týden, pružnou pracovní dobu a neomezenou dovolenou. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a společnosti Welcome to the Jungle. Flexibilní práce má pozitivní vliv na pohodu zaměstnanců, ti jsou pak podle průzkumu produktivnější a zároveň loajálnější vůči zaměstnavateli.

Foto: Profimedia.cz

Lidé přestávají práci obětovat vše, stále větší roli hraje osobní život. Ilustrační foto

Článek

Lidé stále více touží dosáhnout rovnováhy mezi osobním a pracovním životem. Čtyřdenní pracovní týden zkoušejí zavést firmy především v zahraničí. Často jen na zkoušku, ovšem většina z nich pak u něj setrvá. Podle jednoho z britských průzkumů mezi firmami, které jej na zkoušku zavedly, se ukázalo, že zaměstnanci si chválí lepší vyvážení osobního a pracovního života a za čtyři dny zvládnou stejné množství práce jako předtím za pět dní.

Ovšem tím nejzásadnější kritériem pro dobrý pocit v práci je stále plat, a to pro 95 oslovených zaměstnanců. Stejný počet požaduje za důležité dobré vztahy s nadřízenými. Stále důležitější je pro lidi odpovědnost, kterou mají na dané pracovní pozici. Zatímco v roce 2021 ji jako důležitou považovalo 73 procent dotázaných, letos už to bylo 82 procent.

Flexibilní práce přináší vyšší výkon

V Česku zároveň roste počet zaměstnanců, kteří kladou důraz na skloubení práce a volného času. V době pandemie covidu-19 si totiž vyzkoušeli, že je to možné. Oblíbili si práci z domova. Dvě třetiny lidí, kteří při epidemii koronaviru měli takzvaný home office, by v něm rádi pokračovali.

Kratší pracovní týden by chtělo zkusit 70 procent lidí, praktickou zkušenost s ním má ale jen každý pátý zaměstnanec. Pružnou pracovní dobu a delší dovolenou vyzkoušelo jen osm procent lidí.

Anketa

Máte zkušenost s čtyřdenním pracovním týdnem?
Ano, vyhovovuje/vyhovovalo mi to
12,4 %
Ano, nevyhovuje/nevyhovovalo mi to
0,9 %
Ne, ale rád/ráda bych si to vyzkoušel/vyzkoušela
80,7 %
Ne, ani mě to neláká
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8818 čtenářů.

Lidé stále více vnímají pozitivní dopady flexibilní práce na život. Více než tři čtvrtiny zaměstnanců díky ní pociťují větší pohodu, dvě třetiny popisují zvýšení vlastní produktivity a efektivity při plnění úkolů. „Lidé se cítí více jako součást firmy, a proto v ní i déle zůstávají jako zaměstnanci,“ doplňuje průzkum.

„Neomezený počet dnů placené dovolené je lákadlem pro skoro dvě třetiny zaměstnanců. Tento benefit u nás zatím není moc rozšířený,“ komentovali autoři výsledky šetření. Koncept vychází z toho, že zaměstnanec je odpovědný, benefit nezneužívá. Sám pozná, kdy přestává být produktivní a potřebuje volno. V práci je pak spokojený a mnohem výkonnější.

Britské firmy zkoušely čtyřdenní pracovní týden. Chtějí v něm pokračovat

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám