Hlavní obsah

ČNB od ledna zmírní pravidla pro poskytování hypoték

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) zmírňuje pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna totiž zruší povinnost pro banky, které nyní musí uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). Druhý ukazatel – maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti (LTV) – ponechala centrální banka na stejné úrovni. ČNB o tom informovala ve středu v tiskové zprávě.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Česká národní banka

Článek

„V prostředí významných makrofinančních nejistot přetrvává riziko výraznějšího poklesu cen nemovitostí, které si vyžaduje i nadále působení ukazatele LTV. Vyšší úrokové sazby a utlumená hypoteční aktivita výrazněji omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů a řízení těchto rizik ponecháváme plně na poskytovatelích,“ uvedla po středečním jednání bankovní rady ČNB její členka Karina Kubelková.

Limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu dosud byl 8,5, pro žadatele do 36 let 9,5. ČNB o jeho zrušení rozhodla kvůli tomu, že vyšší úrokové sazby omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů. Řízení těchto rizik tak může centrální banka ponechat přímo na poskytovatelích hypoték.

Už od července přestala ČNB vyžadovat uplatňování limitu výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). V platnosti tak zůstává pouze limit LTV, který bude i nadále 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent.

Hypoteční trh ožil, průměrná sazba je 5,71 %

Ekonomika

Bankovní rada ve středu zároveň ponechala beze změny sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu, která je na dvou procentech.

Rezervu mají banky i další úvěrové instituce vytvářet jako ochranu proti rizikům, která plynou z nadměrného růstu úvěrů. V době růstu úvěrů by měly rezervu vytvářet, naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Vytváření rezervy se může projevit zpomalením růstu úvěrů, zejména těch rizikovějších.

Finanční sektor zůstává odolný

Bankovní rada po středečním jednání rovněž konstatovala, že finanční sektor v Česku zůstává podle zátěžových testů odolný, a to i přes zhoršený ekonomický vývoj.

Bankovní sektor jako celek by podle ČNB plnil regulatorní kapitálové požadavky jak v základním scénáři vývoje ekonomiky, tak i v hypotetickém nepříznivém scénáři. Dopad nepříznivého scénáře do kapitálového vybavení bank by však byl citelný. Značný nárůst úvěrových selhání a silné oslabení ziskovosti by vedly k rozpuštění proticyklické kapitálové rezervy.

ČNB se vrhla do velkého nákupu zlata, v rezervách má už 27 tun

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám