Hlavní obsah

Aktivisté se v muzeu aut přilepili k zemi. Zaměstnanci jim ekologicky zhasli a vypnuli topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět vědců z aktivistického hnutí Scientist Rebellion se ve středu v německém Wolfsburgu v automobilovém muzeu Autostadt přilepilo k zemi mezi auty značky Porsche. Chtěli tím upozornit na klimatickou krizi a zároveň vyzvat německou vládu a automobilku, aby dekarbonizovaly německý dopravní sektor.

Foto: twitter.com/GGrimalda

Klimatičtí aktivisté se ve středu ve Wolfsburgu v automobilovém muzeu Autostadt přilepili k zemi mezi auty značky Porsche. Chtěli tím upozornit na klimatickou krizi.

Článek

Jeden z protestujících vědců Gianluca Grimalda na videonahrávce sdílené na Twitteru vysvětlil motivaci aktivistů k tomuto činu. Na nahrávce tvrdí, že Volkswagen, který je vlastníkem Autostadtu, je druhým největším výrobcem automobilů na světě, a tak má moc podílet se na snížení emisí z oxidu uhličitého.

Podle výzkumníků pochází až 12 procent emisí CO2 z automobilového sektoru.

„Dekarbonizace je důležitá a musí k ní dojít co nejrychleji, protože cíl nulových emisí skleníkových plynů stanovený v plánu do roku 2050 je příliš vzdálený na to, aby měl smysluplný dopad,“ řekl Grimalda.

Skupina klimatických aktivistů zároveň vyzvala německou vládu, aby obnovila měsíční jednotnou jízdenku ve veřejné dopravě v hodnotě devět eur, která platila během léta, a zavedla omezení rychlosti na všech silnicích v zemi na 100 km/h.

Nádoby na potřebu nedostali

Zaměstnanci Autostadtu podle Grimaldy uznali přilepeným vědcům jejich právo na protest a během demonstrace jim poskytli jídlo. Vědci se ale rozhodli držet hladovku. Podle dalšího Grimaldyho tweetu jim nebylo vyhověno v žádosti o nádobu, do níž by mohli vykonat svou potřebu.

Večer po skončení otevírací doby jim pak měli zaměstnanci zhasnout světla a vypnout topení, na což si Grimalda stěžoval, ačkoliv právě tím muzeum přispělo k dekarbonizaci, po které vědci volají.

Ekologické aktivistky polily slavné van Goghovy Slunečnice rajčatovou polévkou

Zahraniční

Jak protest nakonec dopadl, není zatím z twitterového účtu Grimaldy zřejmé. Ve svém posledním tweetu zveřejněném v noci na čtvrtek informoval, že se s kolegy připravuje na svou první noc v Autostadtu.

V posledních dnech se jedná o druhý a poněkud okázalý projev protestu ze strany aktivistů upozorňujících na naléhavost klimatické krize. Minulý týden polily dvě ekologické aktivistky v Národní galerii v Londýně slavný obraz Slunečnice od nizozemského malíře Vincenta van Gogha. I ony se pak následně přilepily na zeď.

Reklama

Výběr článků

Načítám