Hlavní obsah

Zeman Lipavského nejmenuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek oznámil, že nejmenuje do nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS) kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Informoval o tom Hrad. Důvodem je podle něj nízká kvalifikace a Lipavského názory. Zeman tvrdí, že podle Ústavy nemá povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman

Článek

„Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,” uvádí prezident ve stanovisku první důvod nejmenování Lipavského.

Mezi dalšími důvody je pak „distancovaný postoj” k visegrádské spolupráci či Izraeli. Zeman to považuje za rozpor s připravovaným vládním prohlášením.

Prezidentovi se nelíbí ani Lipavského návrh, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na českém území.

Pět scénářů, když si Zeman postaví hlavu

Domácí

Podle Zemana má nižší odbornou kompetenci více kandidátů, ty ale jmenuje. „U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených resortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí upozornil předsedu vlády,” uvedl Zeman.

Bude následovat spor o výklad Ústavy

Pokud designovaný premiér Petr Fiala nenavrhne jiného kandidáta, což podle dřívějších vyjádření udělat nehodlá, tak lze očekávat spor. Na stole je tzv. kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu, který by měl určit rozsah pravomocí prezidenta.

Odborníci a prezident si totiž vykládají Ústavu rozdílně. Podle Zemana „Ústava neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen“. Například podle ústavního právníka Marka Antoše prezident nemá právo vetovat jednoho kandidáta na základě osobního či politického rozhodnutí.

Podle bývalé soudkyně Ústavního soudu, která bude od pondělí soudkyní Evropského soudu, ale nebude rozhodování o kompetenční žalobě záležitostí na pár dnů či týdnů. „Nedokážu odhadnout, jak rychle by byl spor rozhodnut, ale rozhodně by to nebyla záležitost dní. Je to soudní řízení jako každé jiné, musel by se dát prostor stranám, dodržet lhůty, takže neočekávám, že by ÚS rozhodl nějakým extrémně rychlým způsobem,” řekla Šimáčková v rozhovoru pro novinky.

Ústavní právník: Zeman nemůže ministra jen tak vetovat

Domácí

Zemanovo oznámení přišlo krátce poté, co Lány po schůzce s prezidentem opustil kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který završil sérii Zemanových pohovorů s nominanty do nové vlády Petra Fialy (ODS). Již dříve ale prezident avizoval, že má k jednomu kandidátovi výhrady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám