Hlavní obsah

Fiala: Budu nucen podat kompetenční žalobu, pokud Zeman nejmenuje celou vládu

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Fiala to ve středu řekl České televizi (ČT).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Designovaný premiér Petr Fiala

Článek

Nemá v úmyslu nominace na členy vlády měnit, zopakoval. Zeman dřív uvedl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Média spekulují, že prezidentovy výhrady se týkají kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Fiala podle ČT očekává, že prezident novou vládu jmenuje na počátku příštího týdne.

Lišák. Zajímavá partie, která se protáhne. Politologové komentují Zemanovy výhrady k Lipavskému

Domácí

„Věřím pořád, že bude vláda jmenována jako celek. Pokud by pan prezident trval na výhradách k jednomu mnou navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné, abych podal kompetenční žalobu,” řekl v ČT Fiala.

„A to proto, aby se jednou provždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta, jaké jsou pravomoci premiéra v této věci,” dodal.

O možnosti podání kompetenční žaloby, pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, dosud mluvil předseda KDU-ČSL a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Podle ústavy prezident jmenuje předsedu vlády „a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů”. O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje.

Zeman má v posledních dnech na zámku v Lánech schůzky s kandidáty na ministry v kabinetu koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Při úterním setkání Lipavskému podle Frekvence 1 doporučil odstoupit z kandidatury na ministra zahraničí, podle Deníku N mu to opakovaně naznačil.

Lipavský se po schůzce k věci konkrétně nevyjádřil, situaci nekomentoval ani Pražský hrad. Fiala hned v úterý uvedl, že na nominaci kandidátů na členy kabinetu se nic nemění.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman přijal kandidáta na funkci ministra zahraničních věcí Jana Lipavského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám