Hlavní obsah

Schwarzenberg: Lipavský je ve své generaci nejlepší

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v rozhovoru pro Právo označil Piráta Jana Lipavského za nadaného politika.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Prezident Miloš Zeman má výhrady k adeptovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému. Mluví se o tom, že je za tím rozdílný pohled na Izrael. Co na to říkáte?

S prezidentem i Lipavským se shodneme, že Izrael je pro nás klíčový spojenec. Rozdílný názor ale máme v tom, že pan prezident chce přeložit velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Částečně se už stalo. Všechny evropské státy jsou ale toho názoru, že by se to mělo dít, až když bude mírová smlouva Izraele a Palestiny. Je známo, že Palestinci mají nároky na část území. Proto bychom měli vyčkat, až podepíšou mírovou smlouvu, a potom velvyslanectví přeložit. Zatím to udělaly jen USA a několik malých států, které si tím chtěly zajistit výhody.

Rozdílný postoj na umístění velvyslanectví nám nebrání býti nadále spojencem Izraele a také k všemožným stykům a spolupráci ve vědě a vojenství. Jsem toho názoru, že Lipavský má v tomto pravdu. Stejné je to v otázce anexe palestinských území. Pokud by Izrael opravdu anektoval palestinská území, tak by si vyrobil pro sebe veliký problém, protože by těžko poté mohl stvořit čistě židovský stát.

Fiala byl překvapivě u Zemana. Pořešili vládu

Domácí

Podle prezidenta a dalších českých politiků bychom si jako mimořádní spojenci Izraele tyto výhrady měli odpustit.

Jsem celoživotní přítel Izraele a myslím, že bychom měli být nadále nejužší spojenci v Evropě. A vůči přátelům bychom měli být upřímní a říci jim, když blbnou. Nejde přece, aby v jednom státě byly dvě třídy obyvatelstva. To je proti všem zásadám demokracie a lidských práv.

Je Lipavský dobrý adept na šéfa diplomacie?

Seděl jsem vedle něj v zahraničním výboru Sněmovny, a i když jsem hluchý, jak jsem, tak jsem mu vždy rozuměl, co říká. Považuji ho za rozumného a nadaného, kladl vždy správné otázky. Cenil jsem si ho, a proto jsem ho na sněmu TOP 09 podpořil, že za ním máme stát. Považuji ho z možných adeptů v této generaci za nejlepšího.

Fiala: Budu nucen podat kompetenční žalobu, pokud Zeman nejmenuje celou vládu

Domácí

I když není moc výrazný ani charismatický?

On také nekandiduje na prezidenta, ale má dělat zahraniční politiku. To je něco jiného.

Fiala by podle vás měl vytrvat a jít kvůli Lipavskému s prezidentem do sporu a třeba i k Ústavnímu soudu?

Určitě ho musí podržet a jít i k soudu, a to ze zásadních důvodů. Mělo by se konečně objasnit, zda má prezident skutečně právo někoho vetovat. Jestli soud řekne ano, tak prosím, ať to dělá, pokud ne, ať s tím přestane. Takové nakládání s ústavou jako s gumičkou, natahovat ji, jak to jde, je zhoubné pro demokracii a právní stát.

Vyhýbavost sama. Lipavský po schůzce se Zemanem neřekl prakticky nic

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám