Hlavní obsah

Chybí jen „sežral spolužákovi svačinu“, reaguje Topolánek na Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat ministrem zahraničí pirátského kandidáta Jana Lipavského a důvody, které pro to uvedl, rezonují mezi současnými i bývalými politiky. Podle expremiéra Mirka Topolánka (ODS) je vysvětlení Hradu trapné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

„To je tak strašně, strašně trapné, že tam chybí snad jen ‚sežral spolužákovi svačinu‘. Kdo to, proboha, psal?!“ podivil se Topolánek nad páteční zprávou Hradu.

Hrad jako důvody pro nejmenování Lipavského uvedl jeho údajně nízkou kvalifikaci, distancovaný postoj ke spolupráci v rámci V4, distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem nebo „veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky“.

Zeman Lipavského nejmenuje

Domácí

S oznámením přišel prezident v pátek po skončení série rozhovorů s kandidáty na ministry. Už před nimi ale avizoval, že jednoho z kandidátů bude vetovat. I když něco takového Ústava ČR nezná, Zeman má za to, že odmítnout jmenování navrženého kandidáta může.

„Pokud někdo doufal v gentlemanskou dohodu s prezidentem, fatálně se mýlil. Gentlemanskou dohodu lze uzavřít jen s gentlemanem. Petr Fiala zmeškal vhodný okamžik a nechal se vlákat do defenzivy, ze které se bude těžko dostávat. Žádné dobré řešení teď nemá,“ okomentoval prezidentův tah bývalý ministr financí a někdejší šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Na krok hlavy státu už zareagovali i vrcholní zástupci koalic, které skládají vládu. Shodují se, že je třeba, aby kompetenční spor rozsekl Ústavní soud.

Fiala: Rozhodne Ústavní soud. Jednou provždy bude jasno

Domácí

Podobně to zaznívá i od řady dalších politiků. „Je smutné, když prezident opakovaně nerespektuje ústavu a kádruje ministerské kandidáty. V situaci, kdy tato země a její občané nutně potřebují vládu s většinou ve Sněmovně, tak je to dvojnásob nezodpovědné. Je logické, aby ústavu vyložil Ústavní soud,“ uvedl lidovecký poslanec Marek Výborný.

Pražská politička a někdejší poslankyně Hana Kordová Marvanová připomněla Zemanovi jeho někdejší tvrzení, že vetování ministra je v rozporu s ústavou. „Miloš Zeman v roce 1998: ‚Ústava platí pro každého, ministerské veto je s ní v rozporu.‘ Já vím, že ‚jen idiot nemění názory‘, možná je ale načase se zase vrátit k těm původním. Těm, co jsou v souladu s ústavou!” napsala.

Bartoš: Neustoupíme

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám