Hlavní obsah

Ústavní právník: Zeman nemůže ministra jen tak vetovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman nemůže vetovat návrh na ministra pouze na základě osobního či politického rozhodnutí, uvedl ve čtvrtek pro Novinky ústavní právník Marek Antoš. Hlava státu by tak podle něj mohla učinit pouze v případě, že by jmenování bylo protiprávní. Zeman tento týden avizoval, že bude vetovat jedno jméno navržené do vznikajícího kabinetu Petra Fialy.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman na archivním snímku

Článek

„Ústava neupravuje možnost prezidenta republiky odmítnout návrh předsedy vlády na jmenování člena vlády,“ uvedl Antoš.

Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) ve středu přinesl prezidentovi seznam jmen do vznikající koaliční vlády. Zeman následně v rozhovoru pro Novu řekl, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra. Jméno neuvedl, kandidáta prý osobně nezná.

Zeman: Jednoho ministra Fialovi nejmenuji

Domácí

Jméno nesdělil ani Fiala. Nejvíc se spekuluje o tom, že problémový by v očích prezidenta mohl být kandidát na šéfa české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), v komentářích však zaznívají i jiná jména.

Možnost pro prezidenta představuje podle Antoše pouze ústavně-právní konsenzus, podle něhož je přípustné odmítnout jmenování v případě, že existuje nějaký zvláštně závažný důvod. „Zejména pokud by takové jmenování bylo protiprávní,“ vysvětloval.

Lipavský: Nemám informaci, že by Zeman nechtěl zrovna mě

Domácí

Na příkladu uvedl, že by šlo třeba o jedince, kterému byl uložen trest zákazu činnosti pro nějakou předchozí trestnou činnost, které se dopustil, a měl by proto zákaz vykonávat funkce ve veřejné správě. „V jiných případech ne,“ zdůraznil právník.

Osobní důvody nestačí 

Podle Antoše není možné, aby Zeman nejmenování zdůvodňoval třeba tím, že nesouhlasí s politikou navrženého kandidáta, nebo že má vůči němu nějaké osobní výhrady.

„Není to důvodem. A Ústava mu přikazuje, aby vyhověl návrhu a jmenoval člena vlády,“ doplnil Antoš.

V souvislosti s Lipavským se spekulovalo, že pro Zemana je problém jeho odmítavý postoj ke stěhování české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Babišovy chyby

Antoš má za to, že aktuální situace vychází také z chyb, které v minulosti učinil v čele kabinetu Andrej Babiš (ANO). Odkazoval při tom na Zemanovo odmítnutí jmenovat některé ministerské nominanty ČSSD – v roce 2019 Michala Šmardu na post ministra kultury, a o rok dříve Miroslava Pocheho (ČSSD) do čela diplomacie.

„Myslím, že je chybou, že v minulosti předseda vlády tomu protiústavnímu postupu prezidenta republiky vyhověl,“ podotkl.

Babiš: Jako by 17. listopad nepatřil všem, ale jen těm, kteří si ho násilím zprivatizovali

Domácí

„Pokud předseda vlády tímto způsobem postupoval a tomu neústavnímu tlaku ustoupil, vytvořil tím u prezidenta republiky dojem, že se tak může chovat i příště. Ale Ústava mu tuhle možnost nedává,“ doplnil Antoš.

Dvě páky na Zemana

V případě, že by Zeman na postupu trval i nyní, je dle Antoše nasnadě hledat právní nástroje, jak situaci vyřešit. Ve hře jsou podle něj dvě možnosti.

„Za prvé by samozřejmě připadalo v úvahu uvažovat o žalobě pro hrubé porušení Ústavy, která by mohla být vznesena vůči prezidentu republiky,“ předestřel Antoš.

Daný návrh předkládá Senát. Ústavní soud však může žalobu dostat k posouzení až ve chvíli, co ji podpoří tři pětiny přítomných senátorů a souhlasí s ní také tři pětiny všech poslanců.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

Poté, co bude Fiala jmenován v pátek 26. listopadu premiérem, dalo by se také podle Antoše postupovat cestou sporu o rozsah kompetencí státních orgánů.

„Předseda vlády by se mohl obrátit na Ústavní soud s tím, aby spor rozhodl. A tvrdit, že mu prezident republiky neumožňuje vykonávat jeho pravomoci ve vztahu ke vznikající vládě,“ uvedl Antoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám