Hlavní obsah

Fiala: Rozhodne Ústavní soud. Jednou provždy bude jasno

Praha

Podle šéfa ODS Petra Fialy musí rozhodnout o tom, zda může prezident nejmenovat člena vlády, Ústavní soud. Další kroky oznámí v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala

Článek

„Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády,” napsal Novinkám Fiala.

V pondělí po schůzce v Lánech oznámí, jaké budou další konkrétní kroky. „Jsme připraveni,” doplnil.

Zeman Lipavského nejmenuje

Domácí

Také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zmínila roli Ústavního soudu. „Nechť Ústavní soud díky kompetenční žalobě vymezí ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. Je to potřeba,” napsala Novinkám.

A podobně to vidí i lídr další strany budoucí vládní koalice Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Nemohu souhlasit s krokem pana prezidenta, že nebude jednat s respektem k Ústavě a nejmenuje vládu jako celek dle návrhu premiéra,” uvedl.

Proti kroku prezidenta Zemana se ohradil také šéf STAN Vít Rakušan. „Nesouhlasím s důvody pana prezidenta nejmenovat Jana Lipavského na místo ministra zahraničí. Osobně ho znám ze zahraničního výboru a považuji ho za kvalitního a kompetentního kandidáta na tuto pozici,” napsal Novinkám.

„Už dopředu jsme deklarovali, že nebudeme naše kandidáty měnit, a proto nám nezbývá než podat proti tomuto rozhodnutí kompetenční žalobu,” doplnil.

Bartoš: Neustoupíme

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám