Hlavní obsah

Ve Fialově vládě doutnají obavy z politické krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v Česku spěje k politické krizi, která dost možné vypukne v následujícím týdnu, připustil v úterý pro Novinky pod příslibem anonymity jeden z kandidátů na ministra ve vznikající vládě Petra Fialy (ODS). Jako o možné rozbušce se mluví mimo jiné o postoji prezidenta Miloše Zemana, který již dříve avizoval, že bude zřejmě „vetovat“ návrh na jednoho z ministerských nominantů.

Foto: Profimedia.cz

Šéfové stran tvořící koalice Spolu a PirSTAN

Článek

„Mám obavu, že bude probíhat politická krize,“ uvedl pro Novinky ministerský kandidát, jenž platí za výrazného hráče na politické scéně.

Obecně je podle něj nasnadě hned několik nástrah včetně blížícího se projednávání státního rozpočtu.

Nejisté je také, jak se zachová prezident, který již dříve naznačil, že bude „vetovat“ některého z navržených kandidátů do vznikajícího kabinetu koalic SPOLU a PirSTAN. Zeman by měl tento týden dokončit rozhovory s kandidáty, poté by v příštím týdnu mělo následovat jmenování vlády. „Možné je vše,“ poznamenal ministerský kandidát.

Vyhýbavost sama. Lipavský po schůzce se Zemanem neřekl prakticky nic

Domácí

Od počátku se spekuluje o tom, že výhrady má prezident u nominanta na šéfa diplomacie Jana Lipavského (Piráti), který je například kritikem ruského propojení s Hradem a odlišný je i jeho postoj k stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, což Zeman prosazuje.

„Problémové” jméno Fiala, Hrad ani ministerští kandidáti zatím nechtějí prozradit. Ani Lipavský záležitost po svém středečním jednání s prezidentem blíže nekomentoval s tím, že jde o přání Hradu.

„Myslím si, že ho spíše nepřesvědčí,“ řekl k Lipavského pozici zdroj Novinek.

Ústavní právník: Zeman nemůže ministra jen tak vetovat

Domácí

Někteří komentátoři poukazují na kroky, kterými by se mohl chtít Lipavský prezidentovi zalíbit. V posledních dnech například spolu s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) oslavil chanuku na velvyslanectví Státu Izrael, jak dokládají snímky na sociálních sítích.

Dvě cesty pro Fialu

I když Zeman mluvil o vetování kandidáta, ústavní experti poukazují na to, že takový krok nemá oporu v Ústavě. Tam se uvádí, že „prezident na návrh předsedy vlády jmenuje ministry“.

Pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, podáme kompetenční žalobu, potvrdil Jurečka

Domácí

V případě, že prezident nejmenuje celou vládu, mohla by následovat kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu. Že je nově jmenovaný premiér Fiala připraven ji případně iniciovat, potvrdil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka s tím, že na tom panuje v pětikoalici shoda.

Pak by zřejmě dál vládl kabinet v demisi Andreje Babiše (ANO).

Méně pravděpodobná se podle proklamací zatím zdá varianta, že Fiala prezidentovi ustoupí a spokojí se s tím, že prezident jmenuje zbytek ministrů. Zeman již dříve poznamenal, že aby nebrzdil sestavení vlády jako celku, poradí Fialovi, aby dotčený resort buď obsadil sám, nebo pověřil jiného člena vlády.

Podle kritiků Zeman protahuje jmenování

Zeman vede od pondělí 29. listopadu rozhovory s jednotlivými ministerskými kandidáty. Nezastavil je ani jeho pozitivní test na koronavirus - prezident při rozhovorech, jež probíhají na zámku v Lánech, sedí ve vitríně z plexiskla a s kandidáty jedná přes mikrofony.

Kam se hrabou konspirace. Internet se baví jmenováním premiéra z kukaně

Koktejl

Poslední takové setkání je naplánované na pátek 10. prosince. Poté se bude chtít hlava státu opět sejít s Fialou. Jmenování kabinetu by se následně podle Hradu mohlo uskutečnit v polovině prosince, mluvilo se o pondělí 13. prosince.

Bartoš má volnou ruku, kumulaci mu straníci nezakázali

Domácí

Někteří právníci zdůrazňovali, že ani pohovory Zemana s kandidáty nemají oporu v Ústavě. Podle kritiků jde o průtahy při jmenování nové vlády a někteří z nich plísní kandidáty, že na to přistoupili. Ti se vesměs hájí tím, že šlo o Zemanovo přání a že se drží hesla, že „slušnost není slabost“.

Podobně se schůzky kandidátů na ministry s prezidenty odehrávaly i v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám