Hlavní obsah

Zeman vulgaritou šokoval, média nenáviděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro jadrná slova nechodil Miloš Zeman nikdy daleko. Přesto občas dokázal vulgaritou svých projevů šokovat.

Foto: Archiv KPR

Prezident Miloš Zeman se svým nástupcem Petrem Pavlem

Článek

Nezapomenutelný je jeho výstup v pravidelném pořadu Hovory z Lán v ČRo z listopadu 2014, kde hlava státu v živém vysílání překvapila moderátora sprškou těch nejsprostších slov. „Vláda zk*vila služební zákon,“ řekl Zeman. Když hovořil o skupině ruských disidentek Pussy Riot, použil třikrát slovo „k*da“ a členky kapely označil za „k*vy“. Uvedl, že jej inspiroval Karel Schwarzenberg, „který v každé druhé větě říká ho*“.

Zeman sklidil kritiku ze všech stran a poté, co odmítl rozhovory předtáčet, byl pořad zrušen. O čtyři roky později, znovu v ČRo, dvakrát použil termín „ekonomičtí zm*di“, kterými podle něj byli podnikatelé Zdeněk Bakala či Viktor Kožený.

Velmi kritický byl vždy Zemanův vztah k novinářům, z nichž velkou většinu nesnášel od začátku své politické kariéry. Jeho výrok „novinářů je příliš mnoho, měli by se likvidovat“ v květnu 2017 zřejmě na chvíli vyrazil dech i ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jemuž tato slova Zeman tehdy v Pekingu adresoval. „Netřeba je likvidovat, stačí je omezit,“ odvětil Putin.

Marná Zemanova snaha o politiku všech azimutů. Zůstaly trosky

Domácí

Ani poté Zeman v kadenci útoků na žurnalisty nepolevil. V roce 2018 před českými velvyslanci na Hradě zalitoval, že „české novináře se zatím vyhubit nepodařilo“. V jednom ze svých posledních rozhovorů pro Parlamentní listy pak Zeman označil většinu novinářů za „závistivé, ctižádostivé hlupáky“ a „zakomplexované nuly“.

V asi nejznámější a protahované kauze se Zeman pustil do novináře dávno zesnulého, a sice Ferdinanda Peroutky. Tomu v lednu 2015 vložil do úst výrok „Hitler je gentleman“, a ačkoliv literární historici tvrdili, že Peroutka nikdy tato slova nepronesl a také se je nikde nepodařilo dohledat, tvrdošíjně trval na svém. V dubnu 2015 podala na ČR žalobu na ochranu osobnosti Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Spor se táhl až do roku 2021, kdy Kaslové zaslalo omluvu české ministerstvo financí.

Děkuji všem, kdo mi nepomohli aneb Pět eskamotérských kousků Miloše Zemana

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám