Hlavní obsah

Zeman nařídil stáhnout na Hradě vlajky na půl žerdi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s úmrtím britské panovnice Alžběty II. rozhodl v pátek prezident Miloš Zeman, že české státní vlajky na Pražském hradě budou staženy na půl žerdi. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Archiv KPR

Vlajky na Pražském hradě byly staženy na půl žerdi.

Článek

Vlajky takto zůstanou až do doby posledního rozloučení se zesnulou panovnicí. Alžběta II. zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let.

Prezident podle Hradu přijal informaci o úmrtí královny s hlubokým zármutkem.

„Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,“ uvedl.

Britové truchlí za královnou. Záběry od Buckinghamského paláce a Balmoralu

Zahraniční

Od pátečních 13 hodin mohou lidé kondolovat do kondolenční knihy na britském velvyslanectví. V pátek budou kondolence umožněny do 17 hodin, v dalších dnech bude kondolenční kniha přístupná od 10 do 16 hodin.

Rovněž nad britskou ambasádou je vlajka stažena na půl žerdi.

Foto: John Stillwell / PA Images, Profimedia.cz

Královna Alžběta II. udělila audienci českému prezidentovi Miloši Zemanovi a jeho manželce v červnu 2017.

Mezi kondolujícími byl v pátek odpoledne i premiér Petr Fiala (ODS), podle něhož britská panovnice zosobňovala to nejlepší z tradic monarchie.

„Obdivoval jsem způsob, jakým svoji nelehkou úlohu zvládala i ve velmi těžkých časech, a vznešenost a lidskost, která z ní vyzařovala,“ uvedl Fiala, který se krátce setkal i britským velvyslancem Nickem Archerem.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Po oznámení o úmrtí britské královny Alžběty II. se v pátek před Velvyslanectvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska začaly shromažďovat svíčky a květiny. Na toto pietní místo se přišli lidé rozloučit s britskou královnou.

„V proměnlivých časech byla jistotou,“ připomněl Fiala. Podobně jako mnozí další uvedl, že britská panovnice byla po mnoho desetiletí symbolem. Zdůraznil rovněž, že se dokázala obdivuhodně popasovat se změnami druhé poloviny 20. století. „To jsou věci, které zůstanou v paměti lidí,“ řekl český premiér.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Po oznámení o úmrtí britské královny Alžběty II. se v pátek před Velvyslanectvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska začaly shromažďovat svíčky a květiny. Na toto pietní místo se přišli lidé rozloučit s britskou královnou. Žena přináší květinu na pietní místo.

Král Karel III., který po smrti Alžběty II. usedne na trůn, bude podle něj na svou novou úlohu dobře připraven. Fiala připomněl, že se s princem Charlesem coby rektor Masarykovy univerzity setkal a překvapila jej jeho „lidskost, zaujatost a porozumění“.

„I tento můj osobní zážitek mi říká, že bude na svou novou úlohu dobře připraven,“ uzavřel Fiala.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Po oznámení o úmrtí britské královny Alžběty II. se v pátek před Velvyslanectvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska začaly shromažďovat svíčky a květiny. Na toto pietní místo se přišli lidé rozloučit s britskou královnou. Někdo přinesl na pietní místo obrázek zesnulé panovnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám