Hlavní obsah

Britové truchlí za královnou. Záběry od Buckinghamského paláce a Balmoralu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie se po úmrtí královny Alžběty II. ponořila do smutku. Panovnice zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let na zámku Balmoral ve Skotsku. Lidé nejdéle vládnoucí panovnici v historii země vyjadřují úctu u zámku i před Buckinghamským palácem, kde ve čtvrtek i přes deštivé počasí setrvávali až do noci.

Živě: Záběry od Buckhinghamského paláce a zámku BalmoralVideo: AP/Reuters

 
Článek

Na britském trůnu seděla Alžběta II. 70 let, od loňského podzimu měla problémy s pohyblivostí. Ve čtvrtek odpoledne britská média informovala o tom, že je královna pod dozorem lékařů, později královský palác oznámil, že zemřela.

Foto: Reuters

Květiny u Buckinghamského paláce.

U Buckinghamského paláce – londýnského sídla britských panovníků - se už ve čtvrtek večer shromáždily tisíce Britů, kteří úmrtí Alžběty II. oplakávali. Po oznámení smutné zprávy začali spontánně zpívat hymnu Spojeného království God Save the Queen (Bůh ochraňuj královnu).

Na místě i v pátek dál přibývají svíčky a květiny.

Před Buckinghamským palácem truchlily za deště tisíce lidí

Evropa

Britská administrativa mezitím spustila připravený plán, který do minuty rozebírá, co se po skonu Alžběty II. má stát a kdo má co udělat. Novým panovníkem je Charles, syn Alžběty II., který byl na zámku Balmoral po jejím boku do poslední chvíle.

Právě na Charlese se nyní bude upínat pozornost celého světa. V pátek se ze zámku Balmoral ve Skotsku vrací do Londýna a večer má poprvé promluvit ve své nové roli krále k veřejnosti.

V době úmrtí královny se nad Buckinghamským palácem rozzářila duha

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám