Hlavní obsah

Zatímco Nečas bude ve Varšavě, TOP 09 se sejde s ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) se chystá v neděli na summit zemí visegrádské čtyřky do Varšavy, v téže době se podle informací Práva chystají zástupci koaliční TOP 09 sejít s opozičními sociálními demokraty. Tématem jednání má být další postup v situaci vyhrocené kauzou kolem šéfky Nečasovy kanceláře Jany Nagyové. TOP 09 zatím deklaruje, že za premiérem stojí, ČSSD už iniciovala hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg diskutuje ve Sněmovně s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem.

Článek

Nečas se podle informací Práva summitu V4 ve Varšavě v neděli zúčastní, přestože se spekulovalo, zda cestu kvůli napjaté situace na domácí politické scéně nezruší. Má se sejít mimo jiné s japonským premiérem Šinzó Abem.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga není nynější situace dostatečným důvodem k pádu vlády. Místopředseda strany Miroslav Kalousek podmínil její pokračování tím, že se Nečas zbaví všech spolupracovníků, kteří byli v kauze obviněni. Řeč je v tomto případě hlavně o Janě Nagyové, vrchní ředitelce kanceláře premiéra, která podle policie figuruje jako pojítko mezi třemi kauzami, které vedly Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ke čtvrtečnímu masivnímu zatýkání (viz sloupek).

Podpora Nečasovi v koalici slábne

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák ovšem v pátek večer v České televizi prohlásil, že z přesvědčení, že premiér mluví pravdu, slevil. "Jestliže jsem odpoledne hovořil o své víře, že pan premiér nám říká pravdu, tak poté, kdy se člověk seznamuje s neoficiálními dokumenty, to musím říkat trochu s roztřeseným hlasem," řekl Polčák a upozornil na citaci odposlechu v policejním spisu, kterou měla pronést Nagyová v telefonátu s Nečasem: "Pan generál již dostal, aby tam někde nepostávali s taxíkem…", která podle něj naznačuje, že premiér věděl o tom, že Vojenské zpravodajství sledovalo jeho manželku. Od Nečase očekává mnohem aktivnější přístup k obhajobě.

Také šéfka další koaliční strany LIDEM Karolína Peake se v pátek večer vyjádřila kriticky, neslyšela prý od Nečase zatím nic, co by vysvětlilo či ospravedlnilo, že Nagyová využívala tajnou službu k soukromým účelům. Na informované rozhodnutí je ale podle ní čas minimálně přes víkend.

Opoziční ČSSD i KSČM požadují Nečasovo odstoupení. Sociální demokraté už také vyvolali hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, jejich předseda Bohuslav Sobotka po téměř dvouhodinovém jednání s prezidentem Zemanem zopakoval, že kabinet by měl odstoupit a otevřít tak cestu k předčasným volbám.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Reklama

Související články

Širší vedení ODS Nečase podrželo

Výkonná rada ODS, nejvyšší stranický orgán, v pátek vyjádřil předsedovi Petru Nečasovi podporu. Nikoliv ale jednomyslně: na jednání, které trvalo téměř čtyři...

Výběr článků

Načítám