Hlavní obsah

Schwarzenberg: Pokud premiér o všem věděl, měl by jít. Zatím je to slabý čaj

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zatím nepovažuje obvinění vznesená policií vůči pravé ruce premiéra Petra Nečase Janě Nagyové za důvod ani k odchodu předsedy vlády, ani vyhlášení předčasných voleb. Pokud se však podle něj prokáže, že Nečas věděl o kauzách, které jsou Nagyové přičítány, měl by v čele kabinetu skončit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Jak se postavíte ke kauze kolem premiéra Nečase?

Je otázka, jaký bude konečný výsledek celé akce. To, že došlo k nepřístojnostem, co se týče pokynů paní Nagyové z úřadu vlády vojenským zpravodajcům, je jasné. Ale tak velká akce by měla podle mého přinést větší výsledky.

To podle vás nestačí k tomu, aby premiér odešel?

Kdyby se ukázalo, že k tomu dal pokyn, tak ano. Pokud to udělala samostatně, tak bych řekl ne.

Policie i státní zástupce říkají, že činnost Nagyové byla mnohem širší.

To je ten problém, když říká policie, že je to širší, tak ať to předloží, zatím je to podle mého slabý čaj.

Policie říká, že razie a všechny úkony mají souvislost, tedy že jsou do toho zapleteni lidé jako Janoušek či Rittig.

Kde je ale obvinění pana Janouška a jiných kmotrů? Ale nic se prozatím neděje.

A co se týká bývalých poslanců ODS?

Tak to je sporné. Sám jsem říkal, že se mi to nelíbí. Ale otázka je, jestli je to trestný čin, protože to bylo v rámci politických domluv. Otázkou také je, jestli se objeví další a závažnější činy, pak by akce policie byla ospravedlněná. Pokud by to bylo tak, že šli s pytlem DDT na několik komárů, tak by to bylo otravné pro naši demokracii.

Kdy poznáte, že je to ropucha, kterou už nechcete spolknout?

Doufám, že už příští týden se dozvíme víc, že policie to co nejrychleji objasní. Ještě to není na to, aby vláda padla, protože si musíme také uvědomit, jaké jsou konsekvence pádu vlády.

Nebylo by pro celý politický systém a pro justici lepší, aby byly předčasné volby?

O tom nejsem ještě přesvědčen.

Chcete nést náklady za ODS za celou aféru?

Máme spoluodpovědnost za vládu, tu nám nikdo neodpárá.

Lidé si o vás budou myslet, že se vlády držíte jako to příslovečné lejno košile.

Osobně bych byl velice rád, kdybych si mohl vzít dlouhou dovolenou do volebního boje. Nejde ale o to, jestli mi budou lidé nadávat, ale o fungování právního státu.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Reklama

Výběr článků

Načítám