Hlavní obsah

Zaorálek: Kulturní akce se rušit nebudou, jsou bezpečné

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kulturní akce se nyní zastavovat nebudou. V sobotu to uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček přitom s ohledem na rapidní nárůst nových případů koronaviru zmínil potřebu radikálních opatření včetně rušení hromadných akcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zaorálek na Twitteru napsal, že s Hamáčkem celou záležitost konzultoval a oba se prý shodli, že kulturní akce v ohrožení nejsou.

„Hlavní hygienička potvrdila, že v evidovaných případech z divadel apod. neeviduje hygiena žádná ohniska. Akce, kde lidé sedí, mají roušky a dodržují se základní hygienická pravidla, jsou bezpečné,” uvedl Zaorálek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na Hamáčkova slova o rušení hromadných akcí uvedl, že jej může podpořit. Rozhodnutí však podle něj musí udělat odborníci.

„Je potřeba, aby to rozhodnutí udělali ti, kteří mají k tomu kompetenci, a to jsou epidemiologové a samozřejmě je to zdravotnictví. Já s tím problém nemám, ale já ani pan Hamáček nejsme epidemiologové,” řekl Babiš.

Podle posledních zveřejněných dat eviduje ministerstvo zdravotnictví 21 909 aktivních případů nákazy, přičemž v pátek se covid-19 potvrdil u 2111 osob. Není však jasné, jak vysoký byl počet testů, neboť systém se během dne potýkal s výpadkem.

Hamáček: Čísla jsou strašlivá, nastal čas zrušit hromadné akce

Domácí

Roušky jsou momentálně povinné ve všech uzavřených prostorách a veřejné dopravě. Hromadné akce jsou omezeny na 500 osob ve vnitřních prostorách s tím, že v případě rozdělení prostor do oddělených sektorů lze za dodržení specifických podmínek naplnit i prostory s kapacitou do 1000 osob a nad 1000 osob.

V části republiky budou roušky povinné i na venkovních akcích

Domácí

V případě venkovních akcí je limit 1000 osob, přičemž v případě oddělených sektorů se kapacita může zvýšit. V některých regionech však bude od pondělí povinnost nosit roušky platit i pro venkovní akce.

Anketa

Jsou podle vás za současných okolností a stávajících opatření kulturní akce bezpečné?
Ano
36,7 %
Ne
63,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4936 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám