Hlavní obsah

Zahradil: Koalice ODS a ANO? Je čas prolomit tabu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) míní, že je načase prolomit tabu o možné koalici ODS a ANO. Proti je ale zásadně vládní tábor strany. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) Novinkám řekl, že vylučuje takovou spolupráci vzhledem k ekonomickým nesmyslům, které slyší z úst zástupců ANO. Místopředseda Sněmovny a poslanec ANO Karel Havlíček zase tvrdí, že případné koalice bude hnutí řešit až po volbách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Zahradil s premiérem a předsedou ODS Petrem Fialou

Článek

„Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami,“ uvedl Zahradil ke komentáři na serveru E15 s titulkem: „Koalice ANO a ODS může být dobré řešení“.

Europoslanec k tomu doplnil, že prvním krokem k tomu může být samostatná kandidátka Občanské demokratické strany ve volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok. Právě o koalicích do voleb se v posledních týdnech intenzivně jedná.

Zahradil slovy na Twitteru naráží na průzkumy, které dlouhodobě ukazují, že občanští demokraté „táhnou“ koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Zatímco ODS se totiž umisťuje dlouhodobě druhá za hnutím ANO, TOP 09 je na hranici pěti procent pro vstup do Sněmovny. A lidovci se dokonce v posledním průzkumu agentury Median umístili až za komunisty s dvěma procenty.

Ministr Kupka: To vylučuji

O „prolomení tabu“, jak navrhuje Zahradil, ale zástupci ODS, kteří sedí ve vládě, nechtějí ani slyšet. „Když si jenom promítnu, jak se vyjadřují představitelé hnutí ANO v posledních týdnech, tak jakoukoli spolupráci vylučuji,“ řekl k tomu Novinkám ministr dopravy Kupka.

Vysvětlil, že občanští demokraté se nepřidají k politice, která by Česko zavedla do bídy a do problémů. Vyloučil navíc, že by se postoj mohl změnit, pokud v čele ANO nebyl kritizovaný Andrej Babiš. „Ekonomické nesmysly jsem slyšel naposledy z úst Karla Havlíčka a Aleny Schillerové,“ uvedl pro Novinky.

„Nepochybně,“ reagoval následně na dotaz, zda Zahradilův názor je v ODS tedy v menšině.

Podobně také místopředseda Sněmovny Jan Skopeček pro Novinky uvedl, že vzhledem k bitvám s hnutím ANO ve Sněmovně není prostor se otázkou zabývat. „Oceňuji ale vzácnou otevřenost, s jakou Jan Zahradil formuluje své politické názory a postoje,“ uvedl.

Upozornil také na to, že ANO nahradilo levicovou sociální demokracii, což podle něho moc prostoru pro budoucí spolupráci nevytváří. „Uvidíme, jakým vývojem, programovým i personálním, hnutí ANO projde. Pro mě je ale nejpodstatnější, aby ODS měla po volbách co největší sílu, aby si mohla vybírat a nebyla vybíraná,“ doplnil.

ANO, Piráti a SPD posilují. Lidovci se krčí až za komunisty i Zelenými

Domácí

Havlíček: Řešit to budeme po volbách

O koalici s ODS nechce zatím slyšet ani místopředseda ANO a jedna z hlavních tváří hnutí Karel Havlíček. „O koalicích se rozhoduje až po volbách. Nyní se soustředíme na to, aby ANO maximálně dobře uspělo ve volbách. Tomu podřizujeme vše,“ řekl Novinkám. Konkrétně zmínil například činnost stínové vlády, práci hnutí ve Sněmovně či v regionech.

Zdůraznil také, že hnutí není „ukonejšené prognózami, které pro něj vypadají dobře“. V průzkumech se totiž ANO dlouhodobě pohybuje na přední příčce.

Nadále se proto snaží podle jeho slov získat umírněné voliče SPD, pětikoalice i těch stran, které se do Sněmovny nedostaly. „Nechceme to ani vylučovat ani komentovat,“ potvrdil na dotaz redakce Havlíček.

Koalice ANO a ODS byla tématem i před volbami do Sněmovny v roce 2021, kdy se objevovaly v Občanské demokracii minoritně názory, které nevylučovaly koalici ANO a ODS bez Babiše v čele hnutí. Proti byl tehdy naopak například premiér Petr Fiala.

Nakonec po volbách k jednání o zmiňované koalici nemuselo vůbec dojít, nynější pětikoalice získala v dolní komoře pohodlnou většinu 108 hlasů.

Fiala jako lídr trojkoalice: S ANO nikdy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám