Hlavní obsah

Za nájem dá půlku důchodu, ale příspěvek nedostane

Mezi základní kameny vládního boje s cenami energií patří příspěvek na bydlení. V jeho rámci mohou domácnosti, které utratí za bydlení více než 30 procent příjmů a v Praze 35 procent, dostat alespoň část výdajů nad tuto hranici proplacenou v dávce. Existuje ale skupina lidí, která z příspěvku neuvidí nic, i když jim výdaje na nájem a energie spolykají většinu příjmů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Formulář k příspěvku na bydlení, ilustrační foto

Článek

Konkrétně se to týká lidí, kteří mají místo klasické nájemní smlouvy uzavřenou smlouvu o ubytování. Ta se využívá především u krátkodobého ubytování, ale často ji dostávají i lidé v ubytovnách nebo také v nájemních domech. Někdy k tomuto typu ubytování sahají majitelé proto, že dům není zkolaudován na dlouhodobé ubytování.

To je případ čtenáře Práva, osmdesátiletého Jana z Moravy. Za dvoupokojový byt i s energiemi a službami platí 9300 korun měsíčně, což je více než polovina jeho penze. „Několikrát jsem se pokoušel o možnost získání finanční výpomoci. Byl jsem vždy odmítnut,“ řekl.

Vláda zvýší normativy pro příspěvky na bydlení

Ekonomika

„Důvod je, že bydlím v bytovém domě, kde mám smlouvu o ubytování, ne nájemní smlouvu, což mě vylučuje z možnosti výpomoci,“ popsal Jan svou situaci Právu.

„Přitom zde mám oficiálně potvrzeno trvalé bydliště, nikdy jsem nedlužil, platím pravidelně nájemné a plním veškeré požadavky vlastníka domu,“ uvedl.

Problém je podle něj i v tom, že by majitel domu musel před změnou smlouvy na nájemní dům rekolaudovat. A o tom prý ani v nejmenším neuvažuje, protože je to nákladné. „Považuji to za perzekuci a jsem hluboce přesvědčen, že i my máme v této složité době nárok na výpomoc při současném nárůstu všech možných cen,“ dodal Jan s tím, že se obává, že nebude moci hradit nejen náklady na bydlení, ale ani na živobytí a skončí ve svém věku mezi bezdomovci.

Průměrná cena ojetých aut v prvním pololetí stoupla téměř o pětinu

AutoMoto

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) Právu potvrdilo, že pan Jan a řada dalších lidí mají skutečně smůlu, jelikož nemají uzavřenou nájemní smlouvu. Problém je podle úřadu také v tom, že dům není kolaudován pro trvalé bydlení, i když podmínky splňuje.

„Pro státní podporu, v tomto případě dávkovou, jsou stanoveny určité zákonné podmínky, za kterých je poskytována,“ řekl Jakub Augusta z tiskového odboru MPSV. „Není možné, aby neochota soukromých osob, což je v tomto případě vlastník domu, který využívá svůj majetek ve svůj prospěch prostřednictvím pronájmu, byla suplována absencí nebo úplným rozvolněním podmínek pro nároky na dávky, a to ani v případě velmi proklientského přístupu,“ dodal.

Kolaudace nebo posouzení stavebního úřadu je podle něj nutným ukazatelem, že je v daném prostoru možné trvale bydlet a získat i nájemní smlouvu.

Průměrné ceny bytů klesají, nájmy ale rostou

Finance

Tisíce domácností

Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi odhaduje, že by podobných domácností, jako je ta Janova, mohly být řádově tisíce i desetitisíce. Vychází přitom z počtu příjemců další sociální dávky, doplatku na bydlení, kterých je asi 30 tisíc. „Byť samozřejmě mnozí z nich mohou vedle doplatku pobírat i příspěvek,“ odhadla Zieglerová.

Právě doplatek na bydlení by mohl podle ní usnadnit i situaci pana Jana. Doplatek je určen lidem, kteří ani přes příspěvek na bydlení nemají dostatek peněz na úhradu nákladů spojených s bydlením. Jeho výše se může pohybovat i v tisících korun.

Přídavků na děti výrazně přibylo

Stalo se

Stát na začátku roku pravidla příspěvku na bydlení trochu uvolnil, třeba u chat a dalších rekreačních objektů. Podle Zieglerové by měl ale pamatovat i na domácnosti, které jsou v obdobné situaci jako pan Jan. „Takových lidí je spousta, mají třeba rozhodnutí o tom, že mohou doživotně bydlet ve služebním bytě a podobně,“ míní Zieglerová.

Pracovní skupina, která v rámci MPSV nyní jedná o změně zákona o státní sociální podpoře, jenž by mohl být novelizován od ledna, podobná doporučení dostala. Zda se nakonec objeví v novele zákona, jisté není.

Reklama

Výběr článků

Načítám