Hlavní obsah

Přídavků na děti výrazně přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přídavků na děti přibývá. Aktuálně jej od Úřadu práce dostává 138 tisíc domácností na 272 tisíc jejich potomků, což je meziročně o 32 tisíc dětí více.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

To je nárůst zhruba o 13,4 procenta. Vyplývá to z vyjádření ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), pod nějž Úřad práce spadá.

Nárok na přídavky na dítě mají rodiny, jejichž čisté příjmy jsou nižší než 3,4násobek životního minima

Do budoucna by počet přídavků ještě mohl vzrůst, protože řada lidí doposud problémy nepociťovala a přídavky neřešila, navíc se od července zvýšilo životní minimum, podle nějž se nárok na dávku stanovuje.

Úřady evidují žádosti o příspěvek pro 210 000 dětí

Domácí

Ministerstvo také plánuje spustit na svém webu internetovou aplikaci, díky níž budou moci lidé požádat o dávku i bez cesty na Úřad práce, který dávku vyřizuje a vyplácí.

Kdo má nárok

Nárok na přídavky na dítě mají rodiny, jejichž čisté příjmy jsou nižší než 3,4násobek životního minima rodiny. To je například u matky samoživitelky s dítětem do šesti let věku 22 474 Kč. U čtyřčlenné rodiny s jedním dítětem do šesti let a jedním dítětem mezi šesti a patnácti roky věku je to pak 45 390 Kč.

Výše přídavku na jedno dítě se může pohybovat mezi 630 a 1380 korunami, závisí na věku dítěte a na tom, zda nemá například nějaký fyzický handicap.

Výše přídavku na jedno dítě se může pohybovat mezi 630 a 1380 korunami

V současnosti je vyplácení přídavků důležité i při výplatě jednorázového příspěvku na dítě ve výši 5000 korun, které dostávají rodiny kvůli prudce rostoucím cenám energií, zboží a služeb.

S dávkami poradí web

Ten je určen domácnostem s příjmy do jednoho milionu korun hrubého, kde žije dítě nebo mladistvý, který ke 2. srpnu nedovršil osmnácti let věku. Rodiny s přídavkem nyní dostávají 5000 Kč na dítě automaticky. Sociálních dávek, které mohou čerpat rodiny ohrožené prudce rostoucími náklady na život, které nezvládají platit, je ale daleko více. „Úřad práce má na svém webu aplikaci, která vám pomůže odhadnout, jestli máte nárok na nějakou dávku nebo příspěvek,“ uvedlo MPSV na svém facebookovém profilu.

Vláda se pře o příspěvek na stavební spoření

Domácí

Aplikace je dostupná na adrese www.uradprace.cz pod záložkou Sociální tematika. Je označena jako Sociální poradce a obsahuje možné životní události, kterým domácnosti mohou čelit.

„Berte prosím v úvahu, že výpočty jsou většinou zjednodušené. Považujte výsledky, které vám vyjdou na stránce sociálního poradce, jen za orientační doporučení,“ konstatovalo v té souvislosti MPSV. Přesný výpočet by byl podle něj v některých případech příliš složitý.

„Konečné rozhodnutí o přiznání a přesný výpočet výše dávky je vždy na příslušném pracovišti Úřadu práce,“ dodalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám