Hlavní obsah

Z bohaté nadílky se stává sněhová past

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekáváné oteplení, které modely předpovídají na příští týden, by mohlo přinést rychlé odtávání sněhu a následné vzestupy hladin. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo počátkem tohoto týdne ve sněhu akumulováno přes 2,12 miliardy metrů krychlových vody, což je v historickém srovnání pro toto období nejvíce od roku 1980.

Foto: Windy

Aktuální sněhová pokrývka

Článek

Podle oddělení hydrologických předpovědí ČHMÚ by mohly počátkem příštího týdne v souvislosti s očekávaným oteplením začít stoupat hladiny toků v celé republice.

Rychlost odtávání sněhu bude záviset především na teplotách, prozatím hydrologům propočty ukazují, že by v příštím týdnu mohly toky dosahovat stupně povodňové aktivity.

„Co jsme propočítávali, modely zatím ukazují hodnoty kolem 1. stupně povodňové aktivity,“ uvedl pracovník předpovědní služby. Jasněji bude v dalších dnech s upřesňováním předpovědí.

Sněhová pokrývka počátkem týdne obsahovala množství vody odpovídající v průměru zhruba 27 litrům na metr čtvereční.

V polohách do 300 metrů nad mořem bylo podle dat ČHMÚ uloženo necelých 280 milionů metrů krychlových sněhu, do 500 metrů pak dalších 800 milionů.

Oteplení by se mělo začít projevovat v neděli, kdy by očekávané sněžení mělo od západu přecházet do deště a kdy by se měla odpolední maxima pohybovat mezi 3 a 7 °C. V následujících dvou dnech by se mohly nejvyšší denní teploty šplhat k 10 až 12 °C, což by mělo tání dále uspíšit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rampouchy (ilustrační foto)

V souvislosti s oblevou upozorňují meteorologové na očekávané pády rampouchů a ledu ze střech.

Vodohospodáři na tání nečekají

Se sněhovou pokrývkou a jejím odtáváním počítají i vodohospodáři, kteří již někde přistoupili ke zvýšení retenčního prostoru přehrad.

Množství sněhu se například v povodí Moravy během několika dnů zvýšilo šestinásobně a Povodí Moravy proto preventivně předpouští vodní nádrže.

„Nicméně průtok ve vodních tocích se pohybuje v hodnotách sedmdesáti až sta procent dlouhodobého průměru, takže se jedná o normální stav,“ řekl Novinkám a Právu mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Jak dodal, na většině vodních nádrží je hladina snížená kvůli letošnímu suchu a nedostatku srážek. Na dalších nádržích Povodí Moravy aktuálně uvolňuje zásobní prostory. Hladina jde dolů na Plumlově, Mostišti, Výrovicích, Jevišovicích, Boskovicích a Bystřičce. Cílem je uvolnit přibližně třicet procent zásob vody.

„Jde o preventivní opatření. V následujících dnech má dojít k oteplení a my budeme pečlivě sledovat, jaké množství vody se vsákne do země a kolik přiteče do řek a potoků. Situaci pravidelně vyhodnocujeme a manipulujeme dle aktuální situace. Současně musíme dbát na to, abychom hladinu nesnížili příliš, tak aby byl dostatek vody pro vodárenské, průmyslové a další účely,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Jak rychle napadl, tak rychle roztaje. V Německu očekávají povodně

Evropa

Na možné výrazné vzestupy hladin se připravují i v sousedním Německu, kde podobně jako v Česku během prvního adventního víkendu výrazně nasněžilo. Pro některé oblasti nicméně modely ukazují v příštím týdnu teploty až 15 °C, což by znamenalo rychlé odtávání a možné povodně. Tak o tom v úterý informoval s odoláním na meteorologa Dominika Junga deník Bild.

Reklama

Výběr článků

Načítám