Hlavní obsah

Jak rychle napadl, tak rychle roztaje. V Německu očekávají povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika dnech s teplotami pod bodem mrazu a vydatnou sněhovou nadílkou se v Německu výrazně oteplí, což s sebou přinese riziko záplav, píše deník Bild. Německý meteorolog Dominik Jung uvedl, že se teploty v Německu vyšplhají až k 15 stupňům Celsia. Na velké části území leží od víkendu několik desítek centimetrů sněhu.

Foto: Windy

Sněhová pokrývka nad částí Evropy

Článek

„Do 2. adventní neděle se výrazně oteplí. Podél Rýna může být 14 nebo 15 stupňů,“ uvedl meteorolog Dominik Jung ze serveru wetter.net. „Na západě bude sníh tát i na vrcholcích hor. Na severu, jihu a východě budou nižší polohy také rychle bez sněhu,“ dodal podle německého deníku Jung.

Podle něj by tání sněhu mohlo v následujících dnech přinést povodně. „Předpověď vodní hladiny Rýna ve městě Karslruhe ukazuje na výrazný vzestup vodní hladiny pro období mezi 2. a 3. adventem. Možná se do 3. adventu opět trochu ochladí a pak by se na horách mohl opět objevit sníh. Ale to je v tuto chvíli ještě nejisté,“ uvedl Jung.

Na nezvyklé množství sněhu pro tuto dobu upozornil i Český hydrometeorologický ústav. Aktuální odhad celkového množství vody ve sněhové pokrývce byl ke 4. prosinci 2,12 miliardy metrů krychlových, což představuje v průměru cca 27 mm (27 litrů na jeden metr čtvereční). I v Česku by se na začátku příštího týdne mělo oteplit, i když ne tak výrazně.

Stoupající teploty

Teplota nad bodem mrazu se v Německu ukázala už v úterý, například ve zmíněném Karlsruhe byly k večeru čtyři stupně. Další dny bude teplota i nadále stoupat, nejtepleji by mělo být v neděli, kdy předpověď počasí hlásí až 15 stupňů Celsia.

Německá meteorologická služba (DWD) uvedla, že v polovině tohoto týdne bude systém nízkého tlaku vzduchu „Sani“ směřovat na východ směrem k Polsku, díky čemuž se tímto směrem vydají i srážky.

Začátek příštího týden bude v Německu deštivý. Na západě a jihozápadě země bude déšť poměrně mírný, přičemž na severovýchodě bude převážně chladno, vlhko a oblačno.

„V příštích dnech nás čeká trochu kašovité počasí. Riziko náledí bude na jihu, severu a východě přetrvávat až do víkendu, kdy problém prozatím skončí. Možná se na 3. advent opět trochu ochladí. Na to si budeme muset počkat. Uvidíme,“ uzavřel Jung.

Česko sevřel ledový krunýř. U Volar naměřili -28,1 stupně

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám