Hlavní obsah

Vystrčil už chystá kvůli nouzovému stavu stížnost k Ústavnímu soudu

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášení nouzového stavu vládou na žádost hejtmanů považuje část opozičních politiků za protiústavní obcházení vůle Poslanecké sněmovny. Předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil podle svých slov pro aktuálně.cz už shání senátory, kteří by s ním podali stížnost Ústavnímu soudu. Takovou pravomoc má skupina nejméně deseti senátorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

Vystrčil v neděli v dopise Andreji Babišovi a některým ministrům vládu obvinil, že „obchází vůli Poslanecké sněmovny“, a varoval před „pošlapáváním ústavního pořádku“.

Vystrčil: Opětovné vyhlášení nouzového stavu by teď bylo protiústavní

Domácí

Podle Vystrčila jde o názor vícera právních expertů. „Například je k dispozici právní stanovisko profesora Jana Kysely,“ napsal.

Premiér přinutil hejtmany, aby to navrhli, a nyní to bude vydávat za svoje vítězství
Miloš Vystrčil

Kysela své stanovisko formuloval pro sobotní Právo slovy: „Konstrukce ústavního zákona o bezpečnosti je taková, že vláda má na nouzový stav 30 dnů, a když jej chce prodloužit, musí mít souhlas Sněmovny. Z toho se těžko vymknete tak, že Sněmovna si odhlasuje, že už nebudeme žít v nouzovém stavu, a vy si ho hned vyhlásíte znovu. To jde úplně proti ústavnímu zákonu.“

Kysela: Nový nouzový stav by teď byl protiústavní, i kdyby o něj hejtmani požádali

Domácí

Senát o nouzovém stavu nijak nerozhoduje, je to věc vlády a Sněmovny. Vystrčil má ale za to, že pokud vláda na základě žádosti krajů vyhlásí stejný nouzový stav, který bezprostředně předtím neodsouhlasila Sněmovna, postupuje záměrně proti její vůli.

Též tvrdí, že kabinet si vzal hejtmany jako rukojmí. „Přinutil hejtmany, aby to navrhli, a nyní to bude vydávat jakoby za svoje vítězství. Přitom je to on, kdo prohrál, kdo nezískal důvěru Sněmovny,“ uvedl Vystrčil.

Chaos na obzoru. Smete-li ÚS nouzový stav, stát bude muset vracet pokuty, upozornil právník

Domácí

„Všichni by se měli podívat do zákonů a Ústavy, poctivě si je načíst a nereprodukovat jen to, co říkají někteří,“ reagoval na kritiky účastník čtyřdenního vyjednávacího maratonu s vládou, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

„Jan Kysela se Senátem spolupracuje dlouhodobě, z mého pohledu má spíš formalistický jazykový výklad, situaci je třeba vidět v kontextu,“ namítl na Vystrčilova slova.

Podmínky hejtmanů

Podle Netolického nejsou parametry nouzového stavu vyjednaného hejtmany totožné jako verze, o níž hlasovala Sněmovna. Čtrnáctidenní prodloužení podmínili postupným návratem dětí do škol, úhradou testování na covid zaměstnanců ve firmách nebo prodloužením provozních hodin na úřadech.

Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s nulovým návrhem, říká hejtman Grolich

Domácí

Zdůraznil též, že jednání bylo poctivé. „Nemám, co bych jeho průběhu vytknul. Ministr Blatný s hlavní hygieničkou se snažili klidně odpovídat na naše dotazy. Vůbec jsem neměl dojem, že tu někdo zbavuje Sněmovnu jejího práva,“ dodal Netolický.

Reklama

Výběr článků

Načítám