Hlavní obsah

Vystrčil: Opětovné vyhlášení nouzového stavu by teď bylo protiústavní

Novinky, kov

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) varoval, že vyhlášení nouzového stavu bezprostředně poté, co prodloužení odmítla Poslanecká sněmovna, by bylo protiústavní. Napsal to v neděli v otevřeném dopise premiérovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Ústavní zákon o bezpečnosti České republiky jednoznačně svěřuje rozhodování o trvání nouzového stavu po dobu delší, než je 30 dnů, Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,” napsal Vystrčil.

„Zruší-li tedy Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužení, nesmí vláda bezprostředně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího. V takovém případě by se totiž kontrolní působnost Poslanecké sněmovny vyprázdnila,” doplnil.

Kysela: Nový nouzový stav by teď byl protiústavní, i kdyby o něj hejtmani požádali

Domácí

Stávající nouzový stav vyprší s koncem týdne. Sněmovna jeho prodloužení zamítla ve čtvrtek, o jeho prodloužení však požádají hejtmani, kteří se na tom dohodli v neděli s vládou.

Vystrčil poznamenal, že Poslanecká sněmovna by sice vždy mohla nové vyhlášení nouzového stavu zrušit, ale vláda by mohla o jeho znovuzavedení chtít opětovně rozhodnout.

Všichni hejtmani požádají o nouzový stav. Chtějí návrat dětí do škol

Domácí

„Zásadní rozhodnutí o trvání nouzového stavu by se tak v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti přesunulo do rukou vlády, která z nouzového stavu těží mj. výrazným rozšířením toho, co vše může, proto lze očekávat, že sama sebe omezovat nebude,“ doplnil.

„Na tomto základním ústavním stavu nic nemění ani krizový zákon, který opravňuje hejtmana v situaci, kdy stav nebezpečí nedostačuje ke zvládnutí krizové situace na území kraje, požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu,“ uzavřel předseda Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám