Hlavní obsah

Vojtěch proti Babišovi a Hamáčkovi: Armáda nemůže převzít chytrou karanténu

Aktualizováno

Není možné, aby armáda převzala celý projekt chytré karantény, řekl v pondělí České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pro chytrou karanténu je podle něho nutný odborný pohled strany ministerstva zdravotnictví. Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula potvrdil vznik dozorového orgánu nad projektem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

O možném převzetí projektu armádou mluvil premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), v pondělí o tom bude jednat vláda. Chytrá karanténa umožňuje zlepšit vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem, třeba za pomoci dat z mobilních telefonů.

Armáda už projekt v minulosti vedla, než vedení v květnu převzalo ministerstvo zdravotnictví.

Podle Vojtěcha je možná spolupráce s armádou. „Spíše to bude o tom, že budeme hledat nějakou kooperaci, posílení ze strany armády,” doplnil.

„Není možné, aby ten projekt jako takový celý převzala armáda, protože stále je nutné, aby tam byl epidemiologický pohled, aby tam byl odborný pohled ze strany resortu zdravotnictví,” prohlásil Vojtěch.

Prymula: Karanténa dostane centrální dohled

Podle vyjádření Prymuly  vznikne centrální orgán pro dozor nad chytrou karanténou. Prymula před jednáním Bezpečnostní rady státu uvedl, že v rámci projektu Chytré karantény vzniknou i další prvky s rovnoměrným zastoupením armády a ministerstva zdravotnictví.

Drhnoucí chytrou karanténu by mohli převzít vojáci. Jsme připraveni, vzkazují

Koronavirus

„Bude zřízen orgán, který to (chytrou karanténu) bude nějakým způsobem dozorovat z té nejvyšší úrovně, a pak na úrovni ministerstva zdravotnictví budou další prvky, ve kterých bude armáda zastoupena paritně v podstatě k ministerstvu zdravotnictví,” řekl Prymula v České televizi. Zřízení nového orgánu po jednání potvrdil i Hamáček.

Možné převzetí projektu armádou v neděli zmínil premiér Babiš ve vyjádření na Facebooku. „Armáda funguje perfektně a je otázka, jestli by znovu oni neměli to celé řídit,” uvedl předseda vlády. Podle něj se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování.

Hamáček: Pod Vojtěchem to nefunguje

Ministr vnitra Hamáček uvedl, že projekt chytré karantény pod ministerstvem zdravotnictví nefunguje tak, jak má.

„Armáda to zvládala, a pokud se ukáže, že to ministerstvo zdravotnictví není schopné garantovat, vrátíme to armádě,” uvedl Hamáček v neděli v diskusním pořadu Partie televize Prima.

Chytrá karanténa nefunguje, přiznal Hamáček

Domácí

Podmínkou ale podle ministra je, že Vojtěch bude muset „přiznat, že mu to nejde”, a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se zpětvzetím chytré karantény pod armádu bude souhlasit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám