Hlavní obsah

Chytrou karanténu jste nepochopili, vzkázalo ministerstvo naštvaným starostům na Karvinsku

Právo, Martin Procházka

Takzvaná chytrá karanténa má pomáhat hygienikům s urychleným dohledáváním lidí, s nimiž osoba nakažená koronavirem přišla do styku. Starostové na Karvinsku, které je v posledních dnech největším ohniskem nákazy, se zlobí, že systém nefunguje. Resort zdravotnictví oponuje a hájí se čísly.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Armádní medici pomáhají hygienikům kontaktovat lidi, kteří se setkali s nemocným s covidem-19

Článek

„Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova ,chytrá‘ u toho, co se děje, by mělo být trestné,“ nebral si servítky v prohlášení Svazek měst a obcí okresu Karviná.

Podle ministerstva zdravotnictví ale starostové systém nepochopili. Mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová vyjmenovala, že součástí je počítačový systém a analytický software, který díky plošnému sběru dat prostřednictvím eŽádanek od laboratoří a hygienických stanic umožňuje přehled o situaci v konkrétních lokalitách a kapacitě laboratoří a odběrových míst.

„Dále zahrnuje jednotný informační systém krajských hygienických stanic pro volání kontaktů a samozřejmě také možnost zapojit mobilní terénní odběrové týmy Armády ČR,“ pokračovala mluvčí.

Vojtěch: Situace na Karvinsku není nikterak závažná, má to v gesci krajská hygiena

Koronavirus

Dále jsou podle ní součástí vzpomínkové mapy, které pomáhají při epidemiologickém rozhovoru s nakaženým, když si nemůže vzpomenout, kde se pohyboval. A v neposlední řadě je součástí mobilní aplikace eRouška, aplikace ministerstva zdravotnictví, a partnerský projekt Mapy.cz.

Hygienici v Moravskoslezském kraji provedli mezi 21. červnem a 5. červencem s využitím nástroje chytré karantény celkem 7163 hovorů, tedy průměrně 477 hovorů denně
Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová

Starostové ale nejsou sami, kdo říkají, že postupy hygieniků s dobou zrovna dvakrát nejdou. Podle jednoho z členů iniciativy Covid19cz, která prvky chytré karantény připravovala a hygieniky školila, nebylo nasazení moderních technologií přijato právě vřele.

„Ohledně digitalizace byli hygienici velmi rezistentní na změnu a teď, když přibývá případů, tak starými procesy nestíhají odbavovat nové nakažené. Adopce technologických řešení trasovacího procesu velmi drhla,“ řekl Právu.

Každý sedmý případ s mapou

Ministerstvo se ale brání konkrétními čísly. „Hygienici v Moravskoslezském kraji provedli mezi 21. červnem a 5. červencem s využitím nástroje chytré karantény celkem 7163 hovorů, tedy průměrně 477 hovorů denně, v celkovém rozsahu 730 hodin,“ poukázala Štěpanyová.

Resort uvádí, že se zapojili i hygienici z dalších krajů a že v celé republice vzniklo od květnového zapojení chytré karantény ve všech krajích téměř 560 vzpomínkových map. Od začátku května, kdy bylo v Česku registrováno přes 7700 nakažených, se do současnosti jejich počet zvýšil asi o 4000. Vzpomínkové mapy tak byly využity v každém sedmém případě dotazování nakaženého hygieniky.

„Je však nutné zdůraznit, že ne vždy je nutné tvořit vzpomínkovou mapu,“ uvedla mluvčí. Platí to podle ní např., když se dotyčný pohyboval pouze do zaměstnání a domů, nebo u klientů pobytových sociálních služeb.

Mluvčí ujistila, že s karanténou pomáhá nadále i armáda: „Nyní odběrové týmy Armády ČR pracují v lokálním ohnisku Karviná, jsou složené z armádních zdravotníků i mediků. Medici pomáhají na krajské hygienické stanici s navoláváním.“

Školení a zapojení armádních mediků si na rozdíl od hygieniků pochvaloval zmíněný člen iniciativy Covid19cz. Armádní příslušníci podle něj s technologiemi problém neměli.

Hlavní nástroje chytré karantény
Vzpomínková mapa – pomáhá nakaženému vzpomenout si, s kým byl v posledních dnech v kontaktu. Souhlasí-li dotyčný, mobilní operátoři předají hygie­nikům údaje o poloze telefonu majitele v nedávné době a banky data o místech výběrů z bankomatů nebo plateb kartou.
Aplikace eRouška – jde o zdarma stažitelný program do mobilu, který zaznamenává telefony jiných lidí, kteří byli s dotyčným v blízkém kontaktu. Telefonní čísla však uchovává anonymně zakódovaná. K využití dat hygieniky je opět potřeba souhlas nakaženého. Potíž je ale v tom, že aplikace nefunguje na iPhonech, když je zavřená.
Aplikace Mapy.cz – mapová aplikace společnosti Seznam.cz umožňuje povolit sdílení polohy a její ukládání do paměti. Pokud program zjistí, že se dotyčný zdržoval poblíž nakaženého, pošle mu upozornění.

Reklama

Související témata:

Související články

Středula: Zdraví horníků nebylo prioritou

Na nic připraveni nebyli, situaci hrubě podcenili a evidentně měli jiné priority, než je zdraví zaměstnanců, tak hodnotí pro Právo reakci společnosti OKD na...

Výběr článků

Načítám