Hlavní obsah

Chytrá karanténa nefunguje, přiznal Hamáček

Právo, Jan Martinek

Chytrá karanténa, která měla pomoci k lepšímu trasování lidí pozitivních na koronavirus, v ČR nefunguje. Na tom se shodl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s opoziční poslankyní a předsedkyní parlamentního výboru pro obranu Janou Černochovou (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Dokud to bylo pod ministerstvem obrany, tak to fungovalo. Ale ve chvíli, kdy se chytrá karanténa posunula pod ministerstvo zdravotnictví, tak fungovat přestala. Hygiena ani nevyužívá data, která zrovna má,“ uvedla v TV Prima Jana Černochová a Hamáček s ní souhlasil.

„Chytrá karanténa nefunguje. Na severní Moravě jsem mluvil s hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO) a ten si stěžoval, že za nouzového stavu mu krajská hygienická stanice dávala informace, což teď není. Musí k tomu svolávat bezpečnostní radu kraje,“ řekl Hamáček.

„Souhlasím, že armáda to zvládala. Pokud to ministerstvo zdravotnictví není schopné nastartovat, dejme to zpátky armádě. Ale to by to ministr (obrany) Metnar musel chtít, a ministr (zdravotnictví) Vojtěch přiznat, že mu to nejde,“ poznamenal vicepremiér. Armáda ČR nicméně nikdy chytrou karanténu neřídila, pouze ji v první fázi podpořila a poskytla projektu zázemí.

Není to poprvé, kdy se vicepremiér Hamáček pustil do ministerstva zdravotnictví: na jaře jej v médiích dokonce nepřímo vyzval k rezignaci. V neděli připustil, že Vojtěch krizi zvládá, připomněl mu ale jejich spor z dubna, kdy podle něj ministerstvo zdravotnictví nedokázalo správně distribuovat ochranné prostředky.

„Pan premiér by si měl uvědomit, že bez ministerstva vnitra tu dnes roušky nemáme, a kdo má vlastně máslo na hlavě,“ řekl Hamáček.

Testy zdarma posoudí vláda

Připustil také, že testování na koronavirus by mohlo být pro lidi zdarma, stejně jako v Německu.

„Testování zdarma by šlo. Když spočítáme, co stojí výjezd záchranky, ochranný oblek zdravotníka, tak náklady tam stejně jsou. Pokud by nám to pomohlo dostat se na 30 tisíc testů denně, tak bych to udělal,“ řekl Hamáček. „Stát vynakládá peníze na méně smysluplné věci a nějakou rezervu v rozpočtu máme,“ doplnil. Vláda by se podle něj mohla tímto tématem zabývat.

Vicepremiér chce v úterý se šéfy ostatních politických stran řešit, jak umožnit lidem v karanténě volit v podzimních krajských a senátních volbách. V současnosti to zakazuje zákon, který nepočítal s tím, že by se mohl týkat tisíců lidí.

„Ustanovení se musí změnit, zároveň se ale nemůže vyškrtnout, jinak se volebního práva bude domáhat člověk s otevřenou tuberkulózou,“ řekl Hamáček. Lidé by podle něj měli mít stoprocentní garanci, že se u volebních uren nenakazí, jinak se budou bát a k volbám nepřijdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám