Hlavní obsah

Vobořil připustil regulovaný trh s kokainem. Politici se staví tvrdě proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kokain by mohl být další drogou, u které by mohl fungovat regulovaný trh. V rozhovoru pro iDnes.cz to připustil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Politici z vládních stran se ale proti jeho slovům tvrdě vymezují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odborník na drogovou problematiku a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).

Článek

„Myslím, že u kokainu by fungovat mohl,“ odpověděl iDnesu Vobořil na dotaz, zda by regulovaný trh mohl fungovat i u této drogy.

„Měli bychom regulovat různé látky podle jejich rizik. Samozřejmě se budu se dívat úplně jinak na heroin, nebo dokonce fentanyl než na kokain a konopí. Kokain je někde uprostřed, není jednou z těch nejrizikovějších látek,“ dodal národní protidrogový koordinátor.

Připustil, že jeho nápad je provokativní a očekává, že se setká s nesouhlasem. Také uvedl, že „je načase si přiznat, že válku proti drogám jsme prohráli“. „Je potřeba kapitulovat a udělat nějaké slušné podmínky té kapitulace,“ zdůraznil.

Dva policisty čeká soud za steroidy i kokain

Krimi

Nyní k tomu ale nepředkládá žádný legislativní návrh, protože není prodiskutovaný. Na dotazy Novinek o tom, jak by si regulaci případně představoval, zatím neodpověděl.

Vládní strany jsou proti

Jeho slova přesto vzbudila velkou pozornost mezi vládními stranami. Nejhlasitěji se jeho slovům vymezují lidovci.

„Legalizovat kokain je opravdu úplně mimo mísu. Odmítám to nejen jako politik, ale i jako táta 5 dětí, aby se u nás rozjížděl trh s tvrdými drogami. Stejně tak bych to očekával od Národního PROTIdrogového koordinátora,“ napsal na Facebook předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Anketa

Jste pro regulovaný trh s kokainem?
Ano
30,1 %
Ne
69,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4293 čtenářů.

Podle místopředsedy strany Petra Hladíka je to „selhání národního protidrogového koordinátora“. „Pokud pan Vobořil hovoří o legalizaci kokainu, není protidrogový, ale PROdrogový koordinátor. To je nepřípustné,“ napsal na síť X. „Za sebe a za KDU-ČSL jsem toho názoru, že je na čase hledat skutečného PROTIdrogového koordinátora!“ přidal se i lidovecký ministr zemědělství.

Nápad ale neschvaluje ani ministerstvo zdravotnictví pod taktovkou Vlastimila Válka (TOP 09). „Vůbec úvaha tohoto typu o kokainu absolutně není namístě. Nejsme ti, kteří by to navrhovali a považujeme to za nevhodné,“ řekl Novinkám mluvčí resortu Ondřej Jakob s tím, že kdyby Vobořil nebo kdokoliv jiný s návrhem přišli, nemělo by to podporu ministerstva.

Vobořilova slova se nelíbí ani šéfovi STAN a ministru vnitra Vítu Rakušanovi. „Takovou myšlenku rozhodně nepodporuji, stejně tak ani naše příslušná resortní programová rada STAN,“ napsal redakci.

Pro se nepostavili ani Piráti, kteří dlouhodobě prosazují legalizaci marihuany. „Jednoznačně podporujeme vznik regulovaného trhu s psychomodulačními látkami, ale týká se to jen těch s nízkým zdravotním a sociálním rizikem, které nejsou kontrolovány jako omamné a psychotropní látky mezinárodním právem (úmluvy OSN a právo EU), jako je například kratom nebo CBD. Zařazení kokainu na tento seznam regulovaných látek není na stole,“ řekl Novinkám šéf strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Zároveň ale upozornil, že Vobořila považuje za odborníka. „V rozhovoru se zamýšlí a na základě svých dlouholetých odborných zkušeností porovnává rizika jednotlivých návykových látek, a to včetně například alkoholu, pervitinu, fentanylu a dalších,“ hájil ho.

Podporu pro svá slova národní protidrogový koordinátor nenašel ani ve své straně. „Považuji to za velmi nešťastné vyjádření. O jakémkoli zmírňování postoje k tvrdým drogám nemůže být řeč,“ důrazně odmítl pro Novinky poslanec ODS a člen zdravotního výboru ve Sněmovně Petr Fifka.

Nesouhlasí ani odborníci a opozice

Proti je i opozice. „Neumím si to představit. Za mě nikoli,“ uvedla jeho kolegyně z výboru Věra Adámková (ANO).

S regulací kokainu nesouhlasí ani odborníci. „To je příliš. Kokain je velmi nebezpečná droga. Měla by zatím zůstat na zakázaném seznamu,“ zdůraznil redakci adiktolog Kamil Kalina s tím, že na této droze se může člověk stát lehce závislým. „Kokain není žádná rekreační záležitost, na to se dá umřít,“ varoval.

Vláda souhlasí s regulací kratomu a CBD, budou jen pro dospělé a bez reklamy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám