Hlavní obsah

Vnitro chce lákat k volbám krátkými videi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra chce nalákat lidi k volbám do obecních zastupitelstev a Senátu, které se konají za necelé tři týdny. Vytvořilo proto informační kampaň – na svých sociálních sítích bude sdílet osm krátkých videí. Ta by měla voličům objasnit samotný proces a podmínky hlasování.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Loni se nám videa osvědčila, proto jsme se rozhodli je natočit i pro tyto volby. Chceme, aby se informace dostaly k co nejvíce lidem,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy Petr Vokáč.

Kromě videí se objeví i doprovodné infografiky.

Některá města, například České Budějovice, zaznamenala pokles zájmu o účasti ve volebních komisích. Jejich členové dostanou 1800 korun, předsedové 2300. Částka je oproštěna od odvodů na sociální a zdravotní pojištění, je ale zdaněna.

Kandiduje v 89 letech. Chce zachránit obci les

Komunální volby

Podle Libora Trávníčka ze správního odboru českobudějovického magistrátu nemusí být výše odměny kvůli inflaci pro zájemce zajímavá. Menší účast přičítá i sníženému zájmu o politiku či strachu z covidu.

„Nikdy nebyl přetlak zájmu o členství ve volební komisi. Do jaké míry to lze přičítat politické situaci nebo výši odměn, to by byla spekulace. Pro nás je důležité, že se vždy okrsková komise obsadila,“ sdělil Vokáč. Dodal, že starostové mohou v případě nedostatku zájmu z řad zástupců volebních stran obsadit komisi osobami, které sám jmenuje, třeba úředníky.

Náměstek připomněl, že před čtyřmi lety se odměny zvyšovaly. Členové komise si polepšili o pět set. Vnitro ale zatím podobné navýšení neplánuje.

Chystá se změna

Podle Vokáče je takový způsob ale otázkou budoucnosti. Nyní se jedná o změně systému komunálních voleb. Zatím je ovšem ve fázi diskuse a dotkla by se až dalšího hlasování do zastupitelstva v roce 2026. Nyní může volič zakroužkovat buď stranu, či jednotlivé kandidáty podle počtu členů zastupitelstva.

Může i tyto dvě metody zkombinovat a zaškrtnout několik uchazečů i partaj. Jenže hlasy se nejdříve počítají pro celou stranu, čímž se rozdělí mandáty. Až poté se berou v potaz hlasy pro kandidáty, kteří se tím mohou dostat do zastupitelstva.

Izolovaní s covidem musí volby oželet

Komunální volby

„Někdy je aktuálnímu systému vyčítáno, že není zcela intuitivní pro voliče. Úprava by měla ten efekt, že křesla v zastupitelstvu by se poměrně rozdělila podle hlasů stranám a jednotlivým kandidátům,“ přiblížil ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Reklama

Výběr článků

Načítám