Hlavní obsah

Vládní strany už odstartovaly kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně za rok proběhnou volby do Evropského parlamentu. Některé vládní strany už odstartovaly kampaň a začaly vyvěšovat billboardy nebo objíždět republiku. Strany sice říkají, že jejich akce nemají s volbami nic společného, ale témata, která řeší, jsou často evropská.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Jiří Pospíšil, jedna z tváří kampaně TOP 09 k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu

Článek

TOP 09 připravila ve všech krajských městech debaty s názvem: Myslíme na budoucnost. A oblepila některá města plakáty, na kterých např. hlásá: Patříme na Západ.

„Billboardy jsou podpůrnou akcí k naší kampani a programu 4E (ekonomika, euro, Evropa, ekologie). Ta kampaň není propojena s žádnými konkrétními volbami,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Jan Jakob. Nicméně v programu 4E mluví o prosazení eura jako české měny už v roce 2030 a také o tom, že by Česko nemělo v Evropě „sedět v koutě“.

Jednou z tváří je i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten Právu řekl, že kampaň má za úkol představit nový program.

„Souhlasil jsem, že budu jednou z tváří té kampaně, ale nedělám to kvůli volbám, protože je málo pravděpodobné, že budu znovu kandidovat,“ dodal Pospíšil, který je i radním na pražském magistrátu. TOP 09 by do voleb chtěla společně s ODS a lidovci pod značkou Spolu.

Lidovecká dvojka Talíř: Pokud půjdeme do eurovoleb jako Spolu, musí ODS přejít do naší frakce

Domácí

Lidovci si zatím jako první odhlasovali kandidátku, kterou vede europoslanec Tomáš Zdechovský. V interní anketě si zjistili, že těsná většina členů KDU-ČSL preferuje, aby kandidovali samostatně.

Do koalice se nechce ani ODS, která také začala objíždět republiku s kampaní: ODS blíž k vám. Na ní poslanci i ministři na setkáních s občany vysvětlují vládní konsolidační balíček. V kampani se ale zviditelňují i europoslanci za ODS.

Zabraňte Maďarsku v předsednictví EU, odhlasovali europoslanci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám