Hlavní obsah

Vinobraní na jihu Moravy: Bavme se, dokud na to máme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podívanou, za kterou by se nemusel stydět ani skutečný dvůr někdejšího krále Jana Lucemburského, připravili letos po dvouleté pauze organizátoři Znojemského historického vinobraní.

Vinobraní ve ZnojměVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

V průvodu, který procházel trasu mezi desítkami tisíc návštěvníků, bylo totiž mimo očekávaného „královského páru“ Jana Lucemburského s chotí dalších zhruba pět set postav v dobových kostýmech. Pěších i na koních. S kejklíři, kteří zřejmě dorazili až „z orientu“, kráčeli dokonce i dva velbloudi. Nechyběli ani královští lovčí s živými dravci a loveckými psy a zřejmě kvůli zvýšení autority takové podívané byli v průvodu i kati, biřici, a ti už dokonce vláčeli i povětrné ženštiny či zloděje.

Znojemské ulice se množstvím lidí na první noční podívanou spojenou s ohňovou show zaplnily už v pátek večer, kdy ovšem diváky i účinkující zkropil silný liják. Tomu se nevyhnula ani hvězdná Lucie Bílá, která ještě v noci přejížděla ze Znojma na vinobraní do Mikulova.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Průvod Znojmem

„Připravili jsme program celkem na třinácti scénách s tím, že jsme chtěli, aby si každý návštěvník přišel na své. I proto jsme letos vsadili jak na popové hvězdy, tak alternativní umělce a jeden z největších folklorních souborů ve střední Evropě. Koncert a taneční vystoupení SĽUK (Slovenský lidový umělecký kolektiv) považujeme za opravdu výjimečné a jsme moc rádi, že jsme tento soubor na hlavní scéně slavností na Masarykově náměstí mohli letos představit,“ uvedl František Koudela, ředitel pořádající Znojemské Besedy.

A kdo se nechtěl bavit při vystoupeních, mohl se klidně jen procházet uličkami historického Znojma, které se místy jakoby skutečně vrátily o pár století zpátky. Za podívanou rozhodně stály také „kontroly konšelů“, kteří v několika skupinách obcházeli s doprovodem devatenáct oficiálních mázhauzů, aby zjistili, jak poctivá je míra šenkýřů i kvalita nalévaného moku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Znojemské vinobraní

Sázka na cenu vstupného, v němž byl již zahrnutý veškerý program a které bylo v sobotu u kašírovaných vstupních bran do historického centra 450 korun, se zřejmě pořadatelům vyplatila. „Předpokládáme, že návštěvnost se bude podobat té z roku 2019, kdy zde bylo 85 000 lidí, přesněji to budeme vědět v neděli,“ uvedl za pořadatele Karel Semotam.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lidé se bavili ve Znojmě.

„Přijeli jsme si užít, dokud na to ještě máme,“ řekla Právu s úsměvem paní Jarmila z Čáslavi, která dorazila na znojemské vinobraní už nejméně popáté. Přijela s partou tří kamarádek, ubytování si našly dvacet kilometrů za Znojmem a jediný problém, který zažily, bylo sehnat při dešti v pátek večer taxíka do místa spaní. „Vypadá to jako vtip, ale když člověk spočítá všechny náklady s tímto báječným výletem spojené a vyhlídkami, které nás denně straší, tak to zase tak velká sranda ani není,“ dodala.

Letos se ve stejnou dobu konalo vinobraní i v Mikulově, kde si také na nedostatek návštěvníků nestěžovali, a to i přes cenu víkendové permanentky, která přišla na 1200 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám