Hlavní obsah

Velký příval učitelů? Jen aby nechyběli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český učitelský sbor patří mezi nejstarší v Evropě a lze předpokládat, že tisíce kantorů začnou odcházet na penzi. Pokud se chystá ministerstvo školství příliv kantorů do škol zabrzdit, pak by mohli v budoucnu chybět.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Je nešťastné ukazovat čísla, že u nás učitelé učí příliš málo dětí, protože na středních školách to vypadá jinak než na základních a mateřských,“ řekl Právu Jan Zeman z výzkumné společnosti PAQ Research. „Na ZŠ je stále nedostatek v některých regionech a v některých aprobacích. Na hodiny informatiky, matematiky, fyziky se shání mladí učitelé velmi těžko,“ dodal.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) před časem uvedl, že do regionálního školství nastupuje každoročně na sedm tisíc nových učitelů, ačkoli dětí přibývá po 25 tisících. A podle něj se jedná o komfort v době ekonomické stagnace, navíc platy učitelů rostou. Poukázal, že na středních školách vychází jeden učitel na deset žáků či studentů. Podle statistik OECD činí průměr 15 žáků na učitele.

Zeman má však podobné závěry za zavádějící. „U základních a mateřských škol si komfort neplatíme. Průměr zde odpovídá průměru OECD. Jediná statistika, která vybočuje z průměru OECD, se týká efektivity na středních školách,“ uvedl.

Přes 12 procent ZŠ nemá asistenta pedagoga, nová úprava to má změnit

Věda a školy

Data ministerstva školství z loňska ukazují, že z roku na rok se navýšil počet učitelů mateřských, základních, středních, vyšších odborných škol a konzervatoří o 6700 lidí na 185 673. V přepočtu na plné úvazky je posun menší, zhruba o 4400 na 153 222.

Statistiky také ukazují, že ve věku nad 65 let působí ve školách 3,9 procenta vyučujících, což by odpovídalo více než sedmi tisícům. Ve věku 60 až 64 let bylo loni necelých 11 procent učitelů, tedy zhruba 20 tisíc.

Před časem řekl Právu Miroslav Hřebecký z organizace pro informace ve vzdělávání EDUin: „Až ti zkušení jednou odejdou, nepokryjeme výuku, ani kdyby všichni z pedagogických fakult nastoupili do škol.“

Na hodiny informatiky, matematiky, fyziky se shání mladí učitelé velmi těžko
Jan Zeman, PAQ Research

Podle šéfa Unie školských asociací Jiřího Zajíčka bude záležet na tom, jestli budou mít nejstarší kantoři chuť ve školství zůstat.

U kategorie nad 65 let činil loni průměrný plat vyučujících 50 726 hrubého. Před deseti lety to bylo 28 tisíc. Avšak generaci nestorů také čekají nové výzvy, od zavádění nových technologií do výuky přes umělou inteligenci až po nové vzdělávací programy.

„Je pravděpodobné, že čím starší člověk je, tím je konzervativnější. Ale jsou skvělí lidé v důchodovém věku, schopní se učit nové věci,“ řekl Zajíček.

Rezervy spíš na SŠ

Podle něj i Zemana bude záležet na podrobnějších statistikách a přístupu ministerstva školství, jak se bude snažit počet učitelů regulovat. Bek již avizoval, že by rád omezil možnosti financování škol podle počtu odučených hodin. Školy nyní mají široké možnosti, jak posilovat učitelské sbory. Díky tomu mohou dělit třídy na menší celky, využívají tandemovou výuku, kdy ve třídě působí dva kantoři najednou.

Podle Zemana ale nelze říct, že by ZŠ systém zneužívaly. „Když se hlásí do první třídy 40 dětí, jsou rády, že mohou otevřít dvě třídy po dvaceti, než aby musely otevřít jen jednu třídu se třiceti dětmi a deset někam odklonit,“ podotkl.

Potvrdil také, že je třeba hledat rezervy na středních školách, kde je příliš mnoho úzce zaměřených oborů, kdy vychází na některé hodiny třeba jen jeden učitel na pět žáků.

Přihlášky na střední školy se budou moct podat tři, podpořila vláda

Domácí

Bek: Musíme zastavit růst počtu učitelů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám