Hlavní obsah

Bek: Musíme zastavit růst počtu učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamezit růstu počtu kantorů z posledních let a škrtnout osm tisíc neobsazených pozic pro nepedagogické pracovníky plánuje v rámci úspor pro příští rok ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Potvrdil také, že rozpočet školství bude oproti loňsku o čtyři miliardy vyšší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ministerstva školství vystoupili 3. října 2023 na tiskové konferenci k připravovanému státnímu rozpočtu. Na snímku ministr školství Mikuláš Bek.

Článek

„Rozpočet byl vystaven celé řadě tlaků, které se budou projevovat i v příštím roce. Stojíme na křižovatce. V minulých letech rozpočet výrazně rostl, rozdíl činí až 100 miliard, a to především na platech učitelů. Ale rostl i počet úvazků. Musíme se rozhodnout, jestli chceme pokračovat v personální expanzi,“ řekl novinářům.

Připomněl, že učitelé jsou jediní státní zaměstnanci, jejichž mzdy porostou. Podle zákona by měly v průměru činit 130 procent průměrné mzdy v zemi. Podle Beka se však budou vypočítávat podle průměrné mzdy z loňského roku. V průměru porostou zhruba o 2500 korun. Podle dřívějších odhadů by to mohlo odpovídat asi 113 procentům.

Bek uvedl, že učitelů přibývá ve školách větším tempem než dětí, tedy až 7000 ročně, zatímco dětí v základních a středních školách přibývá po 25 tisících.

Vysoké školy mají dostat příští rok navíc 1,3 miliardy korun

Věda a školy

Rušení míst? Školy jsme varovali, řekl Bek

„To nesouvisí s nárůstem počtu dětí, ale v zásadě s větším komfortem výuky. Tento proces probíhal posledních pět let a jsme přesvědčeni, že je namístě říci školám, že by měly tempo zbrzdit,“ řekl Bek.

Poznamenal, že podle posledních studií vychází v ČR jeden učitel na 10 studentů a žáků středních, zatímco průměr OECD činí 15 žáků na učitele.

Školám totiž systém financování prostřednictvím tzv. PHmax umožňuje dělit hodiny nejen jazyků, ale i třeba matematiky a dalších předmětů. Zároveň umožňuje neplnit třídy po třiceti dětech, ale třeba po dvaceti.

Ministerstvo počítá, že právě v rozpočítávání prostředků v rámci PHmax dojde k úpravám. Většina škol zdaleka nevyužívala všech možností, které jim systém skýtal, takže se jich změna nedotkne. Zároveň hodlá ministr zohlednit i ty školy, které ho využívaly na maximum.

V rámci přerozdělování financí by se pak mělo rušit i osm tisíc neobsazených míst pro nepedagogické pracovníky, mezi něž patří kuchařky, školníci, uklízečky, účetní či hospodářky. Školy na neobsazená místa dostávaly peníze a dané prostředky na platy přerozdělovaly ostatním pracovníkům, zejména však nepedagogickým pracovníkům, jejichž hrubý plat činil loni v průměru kolem 26 tisíc.

„Dlouho ministerstvo varovalo školy, že tato neobsazená místa budeme rušit. A teď se blížíme k tomuto okamžiku,“ dodal ministr.

Bek: Rozpočet umožňuje dostát závazku zvýšení platů učitelů. Podle odborářů je to podvod

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám