Hlavní obsah

Přihlášky na střední školy se budou moct podat tři, podpořila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda podpořila změny v přihláškách na střední školy, oznámil ve středu na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Nově by tak mohli mít studenti možnost podat tři přihlášky místo dvou, a to navíc elektronicky. Návrh předložili poslanci napříč politickým spektrem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„I když návrh vznikl z mé iniciativy, jsem rád, že ho podáváme jako poslanecký návrh, protože jedině tak je možné to stihnout už od příštího roku,“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Také ocenil, že je ve shodě s opozicí.

Zrychlit legislativní proces má i to, že poslanci žádají o přijetí novely Sněmovnou už v prvním kole projednávání.

Zájemci o studium na střední škole by nově mohli mít možnost podávat tři přihlášky místo dvou. Žadatelé by také nově mohli v přihlášce stanovit prioritní školy podle toho, kde by chtěli studovat nejvíc. Ti úspěšní budou díky digitalizaci přijímacího řízení umístěni s ohledem na preferovanou školu a výsledky.

Návrh digitalizace přijímaček na střední školy předložili poslanci všech klubů

Věda a školy

Politici si od změn slibují, že urychlí obsazování středních škol. „Novela zásadně zjednoduší a zpřehlední přijímací proces pro žáky, rodiče i samotné školy,“ zdůraznil Fiala.

Zavedení digitalizované formy přijímacího řízení na střední školy si stanovil Bek jako cíl při květnovém nástupu do funkce. Reagoval tak na komplikace, které letos způsobily dosavadní systém přijímacího řízení a zároveň zvýšený počet žadatelů o studium.

Podle kritiků je současný proces přijímacího řízení zdlouhavý, nepřehledný a způsobuje nejistotu těm, kteří jsou přijímáni až po náhradním termínu a na odvolání.

Informační systém elektronické přihlášky má do konce roku připravit Cermat, který zrušil veřejnou zakázku na dodavatele. Podle poslanců to má stát čtyři až šest milionů korun a provoz do 1,5 milionu korun ročně.

Šéf Cermatu: Do konce roku jsme schopni připravit systém pro digitalizaci přihlášek na SŠ

Věda a školy

Výběr článků

Načítám