Hlavní obsah

Velké finále Babišových projevů: Orbán je maďarský Havel. Víte o tom? Nevíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš měl v pátek na závěr mnohahodinového řečnického maratonu ve Sněmovně, který předcházel hlasování o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS), potřebu reagovat na vystoupení ministrů, kteří se do debaty zapojili. Další z obsáhlých vystoupení přitom opět nepostrádalo prvky absurdity.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andrej Babiš (ANO) na jednání Sněmovny

Článek

Část projevu věnoval Babiš obhajobě vztahů s Maďarskem v rámci skupiny V4 a výslovně s premiérem Viktorem Orbánem, na něž poukazoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) i další.

Ten řekl, že V4 nefunguje proto, že Maďarsko se vydalo jinou cestou než Česko, Slovensko a Polsko.

„Když paní (Markéta) Pekarová (Adamová) říkala, aby Maďaři nevolili Orbána. Víte vůbec o tom, že Orbán je maďarský Václav Havel? Víte o tom? Nevíte,“ přirovnal maďarského premiéra s autokratickými tendencemi a příchylností k Rusku k osobě prvního českého prezidenta.

Babiše rozhořčila i slova premiéra, který ve čtvrtek zdůraznil, že poslanec Babiš přišel do Sněmovny a nevěnuje se kampani v obytném voze.

„Proč říkáte, že jsem dorazil do práce. Není moje práce tady sedět a slyšet, jak (Jakub) Michálek říká, že (Tomio) Okamura má vířivku. No, co si to dovolil, Okamura má vířivku. A Okamura říká, že co dělala Michálkova žena. To tady ani nebudu říkat. Co to je, to je moje práce, abych tady seděl? Moje práce je dělat pro lidi,“ míní Babiš, jemuž Michálek obratem na Twitteru připomněl jednací řád Sněmovny.

„Včera jsem mluvil a teďka budu mluvit a já myslím, že lidi si to budou pamatovat, co řeknu,“ vrátil se Babiš k čtvrtečnímu vystoupení, které mnoha lidem dalo vzpomenout na „nesourodý“ projev někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše pronesený na Červeném Hrádku.

„Kam se hrabe Jakeš.“ Babišův svérázný projev ve Sněmovně baví internet

Domácí

Babiš se stihl vypořádat s veškerou kritikou, ať už ze strany názorových oponentů, nebo nezávislých orgánů.

Zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který tento týden upozornil na neudržitelnost růstu zadlužení státu v minulém roce, Babiš odbyl dehonestací jejího prezidenta.

„A NKÚ. Pan předseda je kdo (Miroslav Kala – pozn. red.)? Jak lobbovali všichni. Je zajímavý, že bývalý socanský poslanec je tak populární u vás a potom píše ty nesmysly, vytrhuje z kontextu. Vždy to dělal. Všichni za něj lobbovali, i pan prezident (Miloš) Zeman,“ řekl ke stanovisku NKÚ k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2021.

Další varování pro vládu: Česko je nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám