Hlavní obsah

Válek: Žene se k nám vlna covidu a chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nakažených covidem v posledních týdnech spíše klesaly, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) však v úterý upozornil, že jde zřejmě o přechodné období. Podle něj se do Česka žene vlna covidu a chřipky, proto apeloval na veřejnost, aby se proti oběma nemocem očkovala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Žene se sem vlna covidu a chřipky. Záleží na počasí, nicméně stoprocentně bude narůstat počet pozitivně testovaných, takže se bude zhoršovat situace. Kritické budou měsíce listopad, prosinec, leden. Teď je optimální čas se očkovat,“ vyzval Válek.

Ministerstvo zdravotnictví před časem spustilo kampaň na podporu očkování proti covidu nazvanou „Očkujme se pro život beze strachu“. Za pondělí přibylo 1804 nově nakažených covidem, což je o zhruba šest stovek méně, než tomu bylo ve stejný den před týdnem.

V souvislosti s očekávaným zhoršením epidemické situace Válek deklaroval, že díky vakcínám neplánuje i při nárůstech počtu nakažených předkládat vládě návrh na zavedení stavu pandemické pohotovosti či zavádět jakákoliv restriktivní opatření. Lidem však doporučil, aby se dobrovolně chránili a dodržovali hygienu.

Očkování je možné naráz, do jednoho ramene covid, do druhého chřipka
Roman Chlíbek

Ministrova slova k očkování doplnil epidemiolog a šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. „Teď máme přechodné zlepšení epidemické situace a nikdo nemůže říct, jestli to nebude zase narůstat. Očkování covid a chřipka jde spolu ruku v ruce a můžeme očekávat, že do dalších let budeme slýchat doporučování na nějaké přeočkování,“ uvedl Chlíbek.

Podle něj si lidé, kteří půjdou na přeočkování covidu další dávkou, mohou najednou nechat vpíchnout i vakcínu proti chřipce, která je v Česku dlouhodobě podceňována a dlouhodobě se proočkovanost pohybuje okolo osmi procent. „Je to možné naráz, do jednoho ramene covid, do druhého chřipka,“ dodal Chlíbek.

Šéf praktických lékařů Petr Šonka pouze upozornil, aby si lidé v případě zájmu o naočkování proti oběma nemocem naráz předem svému lékaři zavolali, aby si vakcíny připravil.

Pačes: Vlna covidu přijde ještě letos

Domácí

„Je to onemocnění, které je podceňováno, ale ve svých důsledcích může mít stejně závažné důsledky jako covid-19, zejména v těch seniorních skupinách. Nevyplatí se to podceňovat,“ řekl k chřipce Šonka s tím, že očkování lidem nad 65 let hradí pojišťovna. Očkování proti covidu mají zdarma všichni.

Plně očkováno je proti koronaviru v Česku přes 6,89 milionu lidí. První posilující dávku má více než 4,3 milionu lidí a druhou přes půl milionu lidí. Lidí, kteří dostali čtvrtou, zatím poslední posilující dávku, je výrazně přes půl milionu. Očkování je podle ministerstva zdravotnictví ochranou před těžkým průběhem nemoci a úmrtím na covid-19.

Reklama

Související články

Praktika si lze pozvat domů i k očkování

Ne každý pacient ví, že má nárok na to, aby ho za určitých okolností jeho praktický lékař navštívil doma. V době chřipkové či covidové epidemie, kdy je nutné...

Výběr článků

Načítám