Hlavní obsah

Čtvrtou dávku proti covidu dostal ministr Válek v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí před polednem se už počtvrté nechal naočkovat vakcínou proti covidu-19 ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Druhou posilující dávku si nechal aplikovat od zdravotníků Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), kde také zahájil podzimní část kampaně na podporu vakcinace proti covidu-19. Její součástí je i roadshow s putovní výstavou nazvanou Očkujme se pro život beze strachu.

Ministr Válek si nechal píchnout čtvrtou dávku očkováníVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Jsem po třech dávkách, reakce nebyly žádné, cítím se perfektně, nemocný nejsem,“ hlásil Válek zdravotnicím těsně před tím, než dostal druhou posilující dávku proti covidu-19. Zatímco ministr byl při injekci zcela klidný, sestřičce, která jej očkovala, se mírně klepaly ruce.

Ještě předtím obhajoval podzimní očkovací kampaň, kterou ministerstvo zdravotnictví spustilo. Ujistil, že nikomu nebude nic nařizovat, očkováním nic podmiňovat a ani nikdo nebude za to, že se nenechá očkovat, trestán. Nicméně věří, že ti, co patří do rizikových skupin, si pro posilující dávku dojdou. „Je to ten nejlepší způsob, jak se chránit proti závažnému průběhu onemocnění či zbytečnému úmrtí,“ poukázal.

Vesmírné čipy ve vakcínách nejsou

Ministr řekl, že samozřejmě existuje skupina lidí, která například věří, že v očkovacích látkách jsou čipy, které pochází od bytostí z vesmíru. „To není pravda, je to nesmysl. Očkování je jeden z výdobytků medicíny, očkování zachránilo stovky milionů lidských životů, a totéž bude s očkováním proti covidu. Ten, kdo je rizikový a nechá se naočkovat, riziko, že zemře nebo že bude mít vážný průběh onemocnění, sníží prakticky na nulu,“ zopakoval ministr zdravotnictví Válek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se nechal naočkovat proti covidu už počtvrté

Na dotaz, zda lze očkovat proti chřipce i covidu současně, odpověděl, že technicky to možné je. „Obecně ale řada odborníků doporučuje mezi očkováním proti chřipce a proti covidu udělat nějaký interval v řádu týdnů až měsíc,“ nastínil a dodal, že v příštím roce by se však mohla už objevit jednodávková kombinovaná vakcína proti covidu i chřipce. Vláda už na její případný nákup vyčlenila z rozpočtu miliardu korun.

Podle primářky Kliniky infekčního lékařství FNO Lenky Petroušové však kombinovat vakcíny covid – chřipka v jeden den je vhodné. „Je to doporučované, všeobecně akceptované, nemusíme se bát komplikací. Takže naočkovat teď, na začátku podzimu, je ideální,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám