Hlavní obsah

Válek odmítl, že by chtěl slučovat fakultní nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři by u svých přímo řízených organizací mohli jedním podpisem rozhodnout o jejich sloučení. Na přílepek, který ke konsolidačnímu balíčku přidalo ministerstvo financí, upozornily Lidové noviny. Využít by to podle nich mohl i ministr zdravotnictví ke sloučení některých fakultních nemocnic, o čemž se spekuluje. Česká lékařská komora bije na poplach, na dotaz Práva to však šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) vyloučil.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Fakultní nemocnice Bulovka

Článek

„Nejsou to přílepky. Jsou to dvě věci, které se týkají otevřených zákonů,“ reagoval ministr Válek.

„Ta první se týká možnosti jakéhokoliv resortu slučovat přímo řízené organizace. Souvisí to s částí, která se týká výzkumných ústavů. Ministerstvo zdravotnictví výzkumné ústavy nemá, tak se ho to netýká,“ uvedl.

„Že by ministerstvo plánovalo slučování, řekněme, fakultních nemocnic? Já v době, kdy jeden z mých předchůdců něco takového plánoval, tak jsem byl ve FN Brno a vím, jak to dopadlo. Určitě si nemyslím, že je to správná cesta,“ dodal.

Přílepek se objevil u konsolidačního balíčku během projednávání ve Sněmovně. Podle kritiků se tím vládní politici elegantně vyhnuli připomínkovému řízení a pořádně svůj návrh nezdůvodnili. Důvodovou zprávu doložili až později.

Válek: Antibiotika jsou, ale ne všude. Penicilin dorazí v pondělí

Domácí

Prezident ČLK Milan Kubek varuje před slučováním, pomůže to podle něj k privatizaci nemocnic, pokud se ocitnou ve špatné finanční situaci.

„Tím vším se vytváří dokonalé prostředí pro kouzlení s jejich majetkem. Nemocnice, které se příliš zadluží a nebudou schopny splácet, totiž může někdo snadno „zachránit“ a zprivatizovat,“ řekl Kubek pro LN.

Snazší úvěr

Navrhovaný přílepek má také umožnit, aby si mohly vzít nemocnice nebo jiné přímo řízené organizace úvěr, nikoliv tzv. dodavatelský úvěr, jak tomu bylo dosud. To naopak někteří ředitelé fakultních nemocnic vítají. Podle Válka to pomůže snížit ceny půjček.

Dlouho o to usiloval podle vyjádření pro LN i ředitel Bulovky Jan Kvaček. Skeptický je ale k tomu, aby mohl ministr jedním podpisem rozhodnout o sloučení nemocnic, takto zásadní krok by podle něj měl projít minimálně přes souhlas vlády.

Konsolidační balíček prošel druhým čtením

Domácí

V médiích se objevily v posledních dnech spekulace, že se zvažuje sloučení Nemocnice Na Homolce se sousedící Fakultní nemocnicí v Motole. To ministr Válek vyvrátil, nic o tom podle svých slov neví ani ředitel Motola Miloslav Ludvík.

Podle Válka by naopak měly přímo řízené nemocnice více spolupracovat a nesoupeřit spolu, platí to pro brněnské státní nemocnice i pro Homolku s Motolem.

O slučování některých nemocnic i o jejich privatizaci se mluvilo už za ministra Tomáše Julínka z ODS.

V motolské nemocnici léčí závratě po operaci mozku pomocí virtuální reality

Domácí

Výběr článků

Načítám