Hlavní obsah

Válek: Antibiotika jsou, ale ne všude. Penicilin dorazí v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Antibiotika v lékárnách jsou, problémem je především jejich nerovnoměrné rozložení mezi lékárnami. Uvedl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V pondělí by mělo dorazit dalších 30 000 balení penicilinu, který v minulých měsících patřil mezi nedostatková antibiotika. Podobné množství penicilinu přišlo podle ministerstva již během tohoto týdne.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Léky jsou, ale nejsou v každé lékárně. Nedošlo k ohrožení žádného života tím, že by chyběl jakýkoliv preparát,“ zdůraznil Válek.

„Radši budu léky pálit, než aby někomu chyběly,“ dodal ministr k nasmlouvaným objednávkám, které jsou vyšší, než je dlouhodobá spotřeba.

Předseda představenstva společnosti BB Pharma Jiří Volf v souvislosti s nedostatkem penicilinu uvedl, že firma za poslední půlrok navýšila jeho dodávky o 500 procent.

Válek: Penicilinu bude na podzim dost

Domácí

Náměstek Jakub Dvořáček doplnil, že ministerstvo se připravuje na to, aby předešlo loňské situaci s nedostatkem suspenzí ke srážení teploty pro dětské pacienty. Důležité je podle něj především nafázování dodávek. Resort kvůli zajištění dostatku preparátů objednal i cizojazyčné šarže.

„S čím dnes zápasíme, je, že panika trhu trvá a přenáší se dál,“ shrnul náměstek kaskádovitý efekt poté, co popsal aktuální skladovou dostupnost antibiotik.

Lepším dodávkám a jejich rovnoměrnému rozdělení mezi lékárny by měla podle ministra napomoci novela zákona o léčivech, která je momentálně projednávána ve Sněmovně. Rozdělování léčiv mezi lékárny by mělo probíhat podle průměrné spotřeby v předchozím období.

V ČR je kolem 2600 lékáren.

Válek slíbil analýzu o výrobě léků v Česku. Nikdo ji nedělá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám