Hlavní obsah

V Krkonoších se už lyžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vrcholu Černé hory v Krkonoších začala v sobotu ráno jako na prvním místě v Česku lyžařská sezona. První možnosti lyžovat hned po rozjezdu kabinové lanovky na Černou horu v 9 hodin ráno využily desítky lyžařů, postupně jich během prvních dvou hodin po otevření dorazilo zhruba mezi sto a sto padesáti. K dispozici mají tři sta metrů dlouhý úsek sjezdovky Anděl.

První lyžováníVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Lyžování je krásné, počasí nám přeje, je vidět sluníčko, jsme nad inverzí. Takže lyžování na první víkend je naprosto báječné,“ pochvaloval si Jakub Janda ze Ski resortu Černá hora – Pec. „Teď je tu asi 50 centimetrů smíšeného sněhu. Minulý víkend a v minulém týdnu nám přálo počasí, měli jsme možnost zasněžit a do toho napadal přírodní sníh. Na kopci máme připraveno několik vrstev a kup sněhu, které budeme dál zpracovávat, a uvidíme, jak se bude počasí vyvíjet v dalších dnech,“ dodal Janda.

Jedním z prvních lyžařů, který na Černou horu dorazil, byl Viktor Röhrl, chalupář ze Starých Buků na Trutnovsku. Brzy osmdesátiletý muž se tak těšil na první letošní svezení na lyžích, že nejprve odmítl žádosti novinářů o rozhovor a požádal je, aby vydrželi, než se poprvé sveze.

Foto: Michael Polák, Právo

První lyžaři v Krkokoších

„V šedesátém roce jsme si tady koupili chalupu a od té doby sem jezdím. Černá hora je moje srdcovka,“ vyprávěl spokojený lyžař senior. „Jako důchodce jsem si koupil celosezonní skipas a plánuju, že sem jako obvykle budu jezdit od pondělí do pátku. Vždycky si přivstanu, protože ráno je tady nejlepší lyžování. Později už tu bývá narváno,“ dodal muž. S prvním lyžováním byl spokojený. „Sníh je krásný. Akorát je to krátký, ale to se nedá nic dělat,“ konstatoval.

Na Černé hoře začíná sezona v Krkonoších tradičně nejdříve. „Snažíme se otevírat sjezdovku Anděl už poslední víkend v listopadu, letos se zadařilo,“ potvrdil za skiareál Jakub Janda.

Foto: Michael Polák, Právo

Viktor Röhrl byl mezi prvními lyžaři.

Už na příští víkend podle něj chtějí na Černé hoře rozšířit lyžování na Andělu na více než na současných 300 metrů. „Všechno záleží na klimatických podmínkách. Pokud budeme moci zasněžovat a napadne přírodní sníh, tak se sjezdovka rozšíří tak, že bychom pouštěli vlek a lanovku v plné délce. A potom budeme přidávat další sjezdové tratě,“ upřesnil Janda.

Na první víkend nabídl skiareál lyžařům zvýhodněnou zaváděcí cenu 350 korun na den pro dospělého při nákupu on-line. „Od příštího víkendu už plánujeme najet na standardní ceník. Pro Janské Lázně a Pec pod Sněžkou to znamená ceny, které jsou zhruba o osm procent vyšší oproti loňské sezoně. V areálech Černý Důl a Velká Úpa jsme ale udrželi loňské ceny, snažíme se tak motivovat lyžaře, aby je neodradily rostoucí ceny,“ dodal Jakub Janda.

Za útok na strážce šumavského parku soud uložil lyžaři pokutu 30 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám