Hlavní obsah

Tlumočnicemi při ošetření dětí budou i uklízečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská fakultní nemocnice zřídila od pondělí, a to jako jedna z prvních v Česku, speciální ambulanci pro ukrajinské děti. S překonáním jazykové bariéry při ošetření pomůže ukrajinský personál, a to nejen zdravotnický. Zapojí se všichni, včetně ukrajinských uklízeček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka s dětmi včera dopoledne v pražském asistenčním centru v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Článek

Ambulance bude mít nepřetržitě k dispozici také tlumočníka na telefonu. Brněnská fakultka je největší nemocnicí na Moravě. Dosud ošetřila bezmála 400 malých běženců.

„Ukrajina nám není vzdálená, ukrajinské děti nejsou jiné než naše. Nejčastěji k nám přicházejí s infekčními onemocněními a drobnými úrazy. Jsme ale připraveni řešit i onemocnění typu spalniček a dalších chorob, které jsou v Česku už spíše vzácností,“ řekl Právu Jan Blatný, náměstek ředitele nemocnice pro dětskou nemocnici a bývalý ministr zdravotnictví.

Česko žádá 30 tisíc vakcín pro děti z Ukrajiny

Domácí

Denně nyní lékaři dětské nemocnice v Brně-Černých Polích, která je součástí brněnské fakultní nemocnice, ošetří zhruba 25 ukrajinských dětí. Průběžně o ně pečují ambulance pediatrů podle toho, jak je kde volno.

To se ale změní, specializace je v této oblasti nutná. Odhaduje se totiž, že ve spádové oblasti nemocnice žije momentálně až 5000 malých běženců. Jejich počet bude se sílící uprchlickou vlnou ještě vzrůstat.

Umístit dítě do školky bude pro Ukrajince těžší než do ZŠ, vyplývá ze statistik

Válka na Ukrajině

Více času na malé běžence

Když se podle Blatného vezme v potaz jazyková bariéra, nutnost podrobnějšího vyšetření nově příchozích ukrajinských dětí a také to, že mnohé z nich potřebují nejrůznější potvrzení pro přijetí do škol a školek, ošetření jednoho malého pacienta může trvat až půl hodiny, a je tedy delší než u jeho vrstevníka z Česka. Právě proto vznikne speciální ukrajinská pediatrie.

Blatný upozornil na to, že až 60 procent běženců tvoří děti a v Česku jich bude výrazně přibývat.

Ukrajinské děti začleňování do škol zvládají, kapacity se rychle plní

Domácí

„Zvládneme to, ale musíme se zapojit všichni, od fakultních po městské nemocnice a praktické lékaře-pediatry. Vím, že je to pro některé z nich už teď náročné, ale stejně jako nemohou nechat nemocnice na holičkách praktiky, nesmějí zase oni nechat na holičkách nás,“ řekl náměstek.

Při správné koordinaci lékařské péče je podle něj zdravotnický systém v Česku schopen si poradit i za situace, kdy by počet běženců dosáhl půl milionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám