Hlavní obsah

Vláda na tripartitě narazila, podnikatelé i odbory jsou proti návrhu rozpočtu na rok 2021

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Odbory a podnikatelé nepodporují návrh státního rozpočtu, který počítá s deficitem ve výši 320 miliard korun. Ten totiž nezahrnuje dopady zrušení superhrubé mzdy nebo stravenkového paušálu. Po pondělním jednání tripartity, což jsou zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů, to sdělil Jaroslav Hanák.

TK po jednání tripartityVideo: ČTK

 
Článek

„Z našeho pohledu je problémem, že máme dva státní rozpočty pro rok 2021. Jeden je bez daňového balíčku. Druhý rozpočet by pak měl pracovat s dopady daňového balíčku. V tom je i zrušení superhrubé mzdy či stravenkový paušál,“ uvedl Hanák.

Daňový balíček pak podle něj bude mít na rozpočet další dopady, a to ve výši mezi 70 a 80 miliard korun.

Schillerová pro příští rok navrhla schodek rozpočtu 320 miliard

Ekonomika

„Zároveň předpokládám, že se nezmění tradice a vládní koalice využije prostředky státního rozpočtu pro podporu svých voličů před parlamentními volbami,” dodal.

Druhý nejvyšší deficit v historii 

Stát by měl v příštím roce podle návrhu rozpočtu hospodařit se schodkem 320 miliard korun. Je to druhý nejvyšší deficit v české historii po letošku, kdy vláda kvůli koronavirové krizi prosadila navýšení ze 40 miliard korun na půl bilionu.

Babiš: Když apely nestačí, zavřeme bary a ještě přitvrdíme

Koronavirus

Navrhovaný rozpočet na příští rok počítá se zvýšením důchodů či růstem platů učitelů. Neobsahuje dopady zrušení superhrubé mzdy. Chybí v něm třeba i částka na plánovaný kurzarbeit. Novelu s kurzarbeitovými pravidly totiž bude Sněmovna teprve projednávat. Schválené není ani zrušení superhrubé mzdy.

Zavření škol, roušky na zastávkách 

Tématem schůze byla ale i zhoršující se epidemiologická situace v České republice v souvislosti s koronavirem. V pátek totiž přibylo 8615 nových případů, víkendová čísla pak ale byla tradičně nižší.

Dopadnou nová opatření i na školky a první stupně? Nejtěžší rozhodování, míní Babiš

Koronavirus

„Dlouhá diskuse byla o tom, zda uzavřít nebo neuzavřít první stupeň škol. Nakonec měl převahu názor epidemiologický, čili i děti mohou být přenašeči covidu-19 na svoje rodiče,” řekl Hanák. Školek by se ale nové opatření dotknout nemělo.

Kromě toho by mělo dojít také ke zpřísnění opatření v souvislosti s nošením roušek. „Roušky budou nutné na veřejných prostorech, jako jsou zastávky veřejné dopravy,” doplnil Hanák.

Vláda plánuje uzavřít od středy všechny školy

Domácí

Další opatření by mohla dopadnout také na restaurace. V pondělí odpoledne bude ale ještě o detailech jednat vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám