Hlavní obsah

Stovky lidí vyrazily do ulic Prahy na podporu Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Praze se v neděli odpoledne zhruba 200 až 300 lidí zúčastnilo shromáždění na podporu Palestinců v konfliktu s Izraelem. Lidé s sebou měli transparenty a palestinské vlajky, řečníci připomínali utrpení palestinských dětí a volali po ukončení zabíjení v Palestině.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Shromáždění a pochod na podporu Palestinců, které se v neděli uskutečnily v Praze

Článek

Akce začala ve 14:30 na Malostranském náměstí, po necelé hodině se dav vydal průvodem centrem Prahy na Václavské náměstí, kam dorazil kolem 17:00, a o půl hodiny později se demonstrující rozešli. Podle policie byla akce poklidná.

KOMENTÁŘ: Hamás, Hitlerjugend a nevinné děti – Alex Švamberk

Komentáře

Na Blízkém východě se rozhořely boje po bestiálním útoku palestinského islamistického teroristického hnutí Hamás na Izrael z počátku října.

Na shromáždění celou dobu dohlíželi policisté. „Bylo to bez narušení veřejného pořádku,“ řekla po skončení akce policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Na počátku akce na Malostranském náměstí demonstrující rozvinuli velký transparent s nápisem v angličtině, který požadoval zastavení zabíjení v Palestině a ukončení okupace (Stop the killing in Palestine / End the occupation). Další měli v rukou menší nápisy.

Také řečníci vybízeli k ukončení zabíjení. „Společně můžeme zastavit genocidu, společně můžeme osvobodit Palestinu,“ řekl jeden z řečníků. Jiná řečnice uvedla, že nedostatek léků a potravin vede k humanitární katastrofě. „Není život v zemi, kde vládne strach,“ podotkla.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Shromáždění a pochod na podporu Palestinců

Cestou na Václavské náměstí dav skandoval anglické heslo From the river to the sea Palestina will be free (Od řeky k moři Palestina bude svobodná), což je heslo, které od šedesátých let používali palestinští nacionalisté. Geograficky odkazuje na řeku Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Izrael. Toto heslo je považováno za genocidní, přesto policie nezasáhla.

O tom, že je toto heslo již za hranou, hovořil v podcastu Novinek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Já jsem naši policii požádal o to, abychom měli jasný výklad a aby minimálně bylo zváženo, jestli takový výrok už není za hranou. Kdybyste se ptala mě na můj pocit, tak už za hranou je,“ řekl redaktorce Novinek Rakušan, který zároveň uvedl, že heslo považuje za „výsostně nevkusné“.

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

U Karlova mostu se dav potkal s turisty, kteří naopak volali hesla na podporu Izraele.

Transparenty o Palestině od řeky k moři jsou za hranou, míní Rakušan. Objevily se i v Praze

Domácí
Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Shromáždění a pochodu na podporu Palestinců se v Praze zúčastnily stovky lidí

Šlo již o několikátou akci na podporu Palestiny, která se za poslední měsíc konala v centru Prahy. Podle odhadů se jich účastnilo od několika lidí do 300. Podporu Palestincům vyjadřují lidé i v dalších evropských městech. V sobotu vyšli znovu do ulic například v Německu, Francii či Británii. Na protesty v Paříži a Londýně dorazily desetitisíce lidí, žádné výraznější bezpečnostní problémy hlášeny nebyly.

V Praze v tomto týdnu pozornost vyvolala mladá žena, která se účastnila demonstrace ve středu 1. listopadu v mikině s nápisem, který mohl odkazovat na mnichovskou olympiádu v roce 1972. Olympiáda se zapsala do historie jako dějiště tragické události, a to teroristického útoku palestinských extremistů, který vyústil ve smrt pěti sportovců z Izraele a šesti dalších členů izraelské výpravy. Případem se zabývají kriminalisté.

Teroristé z Hamásu 7. října vpadli na území jižního Izraele, povraždili více než tisíc převážně civilistů včetně malých dětí a další více než dvě stovky lidí unesli do Pásma Gazy. Izrael odpověděl bombardováním Pásma Gazy a pozemní operací na území ovládaném Palestinci. Ministerstvo zdravotnictví Pásma Gazy, které ovládá teroristické hnutí Hamás, dnes oznámilo, že za čtyři týdny bojů v Pásmu Gazy v důsledku izraelských odvetných útoků zemřelo 9770 Palestinců. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Shromáždění a pochod na podporu Palestinců

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Shromáždění a pochod na podporu Palestinců

Policie prověřuje palestinskou příznivkyni kvůli nápisu na tričku na středeční pražské demonstraci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám